Rusnokův Úřad vlády měl misi pro Šloufova muže. Prověřoval hospodaření Nagyové

08.03.2014 10:18

Strakova akademie podle zjištění MF Dnes za Rusnokovy vlády nechala prověřit hospodaření Jany Nagyové právě na Úřadu vlády v předchozím období. Úřad si na to měl najmout ředitele klíčového odboru vlády Ivana Noveského. Ten je spojen s lobbistou Šloufem, kvůli němuž dostal stát od antimonopolního úřadu pokutu.

Rusnokův Úřad vlády měl misi pro Šloufova muže. Prověřoval hospodaření Nagyové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Ivan Noveský byl z úřadu odvolán poté, co právě MF Dnes přišla s jeho minulostí. Za jeho úřadování si ho však najali ve Strakově akademii k důležitému úkolu – prověřit účty po Nagyové, někdejší šéfce kabinetu premiéra Petra Nečase.

„Jeho úkolem bylo posouzení efektivity vynakládaných nákladů za dobu působení Jany Nagyové,“ potvrdil MF Dnes exředitel hospodářské sekce Miroslav Hájek. Ivan Noveský byl kvůli této misi přijat na smlouvu o provedení práce na podzim minulého roku. To znamená před tím, než byl tři týdny před demisí Rusnokovy vlády oficiálně jmenován ředitelem odboru hospodářské správy ve Strakově akademii.

Jak ale kontrola dopadla, není známo. „Noveský po ní (po kontrole, pozn. redakce) nastavil vnitřní pravidla tak, aby financování bylo průhledné a byla vyšší míra kontroly,“ prozradil k tomu Hájek.

MF Dnes připomíná, že úkol byl svěřen muži, jenž působí v nadačním fondu s lobbistou odsouzeným za podvod a rovněž působil u několika neprůhledných zakázek. Noveského firma získala před osmi lety zakázku od resortu, kde pracoval. Za to dostalo ministerstvo pokutu.

Proč byl do mise obsazen právě Noveský, nedokáže nyní nikdo vysvětlit. „Bohužel nevím, kdo jej na Úřad vlády doporučil,“ řekl novinám Rusnok s tím, že se s Noveským blíže nezná. Jenže to byl právě Rusnok, kdo ho ještě jako ministr financí v Zemanově vládě jmenoval na post ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Od Noveského se distancují i další z někdejších klíčových lidí Strakovy akademie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…