Rusové na olympiádu. „Zelení mužíčci“, hádá Šídlo. Dominik Hašek zuří, v Praze už se píše petice

08.12.2023 20:01 | Monitoring

Známí odpůrci účasti ruských sportovců na mezinárodních soutěžích jsou ve varu. Rusové a Bělorusové, kteří se ve svém sportu kvalifikují na olympijské hry v Paříži v roce 2024, se mohou příštího ročníku zúčastnit jako neutrální sportovci bez vlajek, emblémů a hymen, oznámil v pátek Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Sledovat olympiádu odmítá i část naštvané české veřejnosti.

Rusové na olympiádu. „Zelení mužíčci“, hádá Šídlo. Dominik Hašek zuří, v Praze už se píše petice
Foto: pixabay.com
Popisek: Olympijské hry - ilustrační foto

Rusové a Bělorusové měli původně zakázáno účastnit se mezinárodních soutěží po loňské ruské invazi na Ukrajinu, pro kterou bylo Bělorusko využito jako základna.

V březnu však Mezinárodní olympijský výbor vydal první soubor doporučení pro mezinárodní sportovní federace, aby umožnily návrat ruských a běloruských závodníků, a od té doby se tak ve většině soutěží děje.

Výkonný výbor MOV rozhodl, že individuální neutrální sportovci (AIN), kteří se kvalifikovali prostřednictvím stávajících kvalifikačních systémů mezinárodních federací, budou prohlášeni za způsobilé soutěžit na olympijských hrách v Paříži 2024 v souladu s podmínkami uvedenými níže,“ uvedl olympijský výbor ve svém prohlášení.

Že ruští sportovci budou moci na olympiádu, to vyvolalo v české internetové obci pořádný rozruch.

Jako jeden z nejhlasitějších lidí, kteří volají po sankcionování ruských sportovců kvůli ruské invazi na Ukrajině, na sociální síti upozornil Dominik Hašek, že rozhodnutí MOV bude stát lidské životy. „Toto (případné) rozhodnutí bude znamenat v lepším případě tisíce, v horším miliony ztracených ukrajinských a ruských životů. Neskutečná reklama na ruskou válku a zločiny!“ vyjevil legendární hokejový brankář.

„Mohli by být nyní naši zástupci (J. Kejval, olympijský tým a další) doma i ve světě slyšet? Jde o životy!“ napsal D. Hašek. V diskusi pak napsal, že nyní je třeba úsilí soustředit na to, aby k účasti ruských a běloruských sportovců vůbec nedošlo.

Stanovisko MOV odsoudil také předseda České unie sportu Miroslav Jansta. „Nemůžeme souhlasit se stanoviskem MOV, který nejprve ruské a běloruské sportovce navrhl vyhodit ze všech soutěží, aby pak hledal různé nesystémové způsoby pro jejich účast. Za toto špatné řešení může jednoznačně prezident Bach, jehož jednání kopíruje předseda ČOV Jiří Kejval,“ konstatoval.

Český olympijský výbor v pátek v reakci na to zopakoval postoj, k němuž v dubnu dospělo jeho plénum. „Nesouhlasíme s jakoukoli formou účasti Ruska a Běloruska v kvalifikacích na olympijské hry nebo na hrách samotných po dobu trvání válečného konfliktu na Ukrajině,“ uvedl pro Českou tiskovou kancelář.

Se situaci veřejnost pouze informativně obeznámil také aktivista Tomasz Peczynski a nechal své příznivce diskutovat. Pod jeho facebookovým příspěvkem například lidé uvedli, že neutrální vlajka v ruském podání je ta s hákovým křížem.

Olympijské hry v Paříží budou bramboračka, má jasno redaktorka ČT a sportovní komentátorka Darina Vymětalíková: „Pamatujete na provokace ruské šermířky? Pamatujete, jak se řešila Ukrajinka, co nepodala ruku? Tak si tyhle “komplikace” vynásobte 100x, přičtěte diváky. OH 2024 budou bramboračka, budou plné gest a symbolů z obou stran a MOV bude řešit všechno, jen ne sport. A dobře jim tak,“ vyjádřila se.

Její televizní kolega Petr Lutonský však vidí nebývalou možnost k vyjádření postojů: „Sportovci z ostatních zemí anebo třeba novináři budou mít nebývalou příležitost vyjádřit svůj postoj. Těšíme se,“ uvedl.

Rozhodnutí MOV o tom, že Rusové mohou vystupovat neutrální vlajkou na olympiádě podrobil kritice také komentátor Jindřich Šídlo. „Neutrální sportovci jsou něco jako zelení mužíčci na Krymu?“ pozastavil se ve svém příspěvku.

„MOV jsou Zmrdi a předseda Thomas Bach je putinova děvka. PS: ještě jsem hodně slušný,“ takto přispěl do veřejného prostoru nick Maty Brendl.

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) zdůraznila, že olympiáda má být svátkem sportu a míru. Je ráda, že Rusové a Bělorusové se účastní jedině pod neutrální vlajkou, očekávala však, že MOC přijde s tvrdšími podmínkami. „Jsem ráda, že se společným tlakem podařilo, že ti Rusové a Bělorusové, kteří splní kvalifikační limity, budou moci startovat pouze pod neutrální vlajkou a bez státní hymny či symbolů. Osobně mě ale mrzí, že MOV nebyl ještě tvrdší, jak jsme požadovali. Na olympiádě by neměl startovat nikdo, kdo tuto agresi podporuje, a je jedno, jestli aktivně, nebo s ní pouze souhlasí. Takoví lidé nemají na olympiádě co dělat! V naší iniciativě budu nadále pokračovat, aby se olympiáda nestala akcí pro Putinovu propagandu,“ uvedla politička, která iniciovala petici směřovanou Mezinárodnímu olympijskému výboru (MOV), ve které vyzvala, aby umožnil účast pouze těm sportovcům, kteří jasně odsoudí ruskou agresi na Ukrajině.

Ze 4600 sportovců, kteří se dosud kvalifikovali na pařížské hry, je osm Rusů a tři mají běloruský pas. Ukrajinců se kvalifikovalo více než 60.

Ruský ministr sportu Oleg Matycin podle agentury Reuters označil podmínky stanovené MOV pro účast ruských sportovců na olympiádě za „diskriminační“.

Mnozí diskutéři se shodli na tom, že pro ně sledování pařížské olympiády, které se zúčastní i Rusové, skončilo, a že budou rozhodnutí MOV bojkotovat.

Český olympijský výbor v pátek v reakci na to zopakoval postoj, k němuž v dubnu dospělo jeho plénum. „Nesouhlasíme s jakoukoli formou účasti Ruska a Běloruska v kvalifikacích na olympijské hry nebo na hrách samotných po dobu trvání válečného konfliktu na Ukrajině,“ uvedl pro Českou tiskovou kancelář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

MOV, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepecka2 , 09.12.2023 7:49:41
Čeští vlezprdelkové zase křepčí

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…