Rvačka o křesla: Lidskoprávní Dienstbier, vnitro a KDU-ČSL, která nic neví

16.12.2013 6:51

Sociální demokracie i lidovci přijali o víkendu program koaliční vlády. Nyní začne přetahovaná o jednotlivá ministerská křesla v novém kabinetu. Podle MF Dnes dostal šéf ČSSD Bohuslav Sobotka od kolegů úkol získat pro stranu především resort dopravy a zdravotnictví. Podobně předseda lidovců Pavel Bělobrádek by měl bojovat o zemědělství.

Rvačka o křesla: Lidskoprávní Dienstbier, vnitro a KDU-ČSL, která nic neví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

Podle deníku MF Dnes vládla během jednání sociálních demokratů v pražském Kongresovém centru uvolněná atmosféra. Ústřední výkonný výbor strany schválil smlouvu jednomyslně, pro bylo 138 přítomných členů.

Koaliční smlouvu schválili v neděli také lidovci, ovšem mnozí z nich měli výhrady a připomínky a hlasovali proti. "To neznamená, že do koalice vstupujeme, protože ještě chybí doplnit rozložení sil ve vládě," mírnil přílišné nadšení šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, který se ihned po návratu z USA, kde byl na stáži, zapojil do jednání. Uvedl, že počet ministerstev, která si pro sebe strana bude nárokovat, bude záviset na tom, kolik členů nakonec bude nová vláda mít.

Lidovce teď čeká nelehký úkol, chtěli by pro svou stranu vyjednat resort zemědělství. Jejich koaliční partneři ČSSD a hnutí ANO jim ho ale jen tak dát nehodlají. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek míní, že zemědělství by mělo připadnout sociálním demokratům, protože se podíleli na vyjednávání podmínek pro zemědělce v Bruselu. "KDU u toho nebyla, nic o tom neví," odpověděl deníku Faltýnek.

Priority ČSSD jsou jasné

Sociální demokraté budou usilovat především o dopravu a zdravotnictví. "Kdybych vycházel z dnešních slov při diskusi, tak by ČSSD musela mít všechna ministerstva. Zazněly hlavně připomínky, abychom nesli odpovědnost i za dopravu a zdravotnictví," uvedl Sobotka.

"Jestli měla sociální demokracie představu o zrušení všech těch poplatků a dalších věcí, tak si myslím, že není šťastné, že nechceme Ministerstvo zdravotnictví. U lidovců to podle mého vyvolává pocit pokrytectví," uvedl on-line deníku Týden.cz poslanec Jiří Běhounek (ČSSD).

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27898 lidí

Šéf ČSSD také naznačil, že by chtěl mít ve vládě zvláštního ministra pro lidská práva. Tím by se mohl stát například Jiří Dienstbier nebo Michaela Marksová-Tominová, jež se touto problematikou rovněž zabývá, spekuluje deník.

Sociální věci, doprava a místní rozvoj

Jasno není ani v tom, kdo povede Ministerstvo práce a sociálních věcí. To si stejně jako zemědělství nárokují jak lidovci, tak sociální demokraté. O Ministerstvo průmyslu a obchodu se podle serveru Týden.cz bude přetahovat hnutí ANO s ČSSD. Hnutí Andreje Babiše by prý mělo získat i resort dopravy, životního prostředí a Ministerstvo pro místní rozvoj.

ČSSD by pak připadlo školství pro Marcela Chládka a vnitro pro Milana Chovance, pokud se jej nepodaří vyjednat hnutí ANO pro ředitele Transparency International Davida Ondráčku. Pokud post uhájí sociální demokracie, pak hnutí ANO připadne Ministerstvo spravedlnosti.

Post pro Stropnického

Rozhodovat se bude také o obsazení postu v čele Ministerstva obrany. Kandidátem byl Martin Stropnický (ANO), ale vůči němu má výhrady prezident Miloš Zeman. Stropnický by sám dle svých slov stál o Ministerstvo zahraničních věcí, to chce ale ČSSD získat pro místopředsedu strany Lubomíra Zaorálka. Stropnickému by pak zbyla kultura, pokud by ji nechtěli řídit lidovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…