S Babišem se dá mluvit, prohlašuje ministr kultury Herman

16.02.2014 8:47

Kvůli komunistickému režimu jeho rodina zavítala snad na všechny kontinenty na planetě - s výjimkou Afriky a Antarktidy. Řeč je o Danielu Hermanovi (KDU-ČSL), který v rozhovoru pro týdeník Reflex prozradil, že s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) lze mluvit a snad se i domluvit na tom, že česká kultura nebude jen rozpočtovým otloukánkem. Mluvil i o zpěvákovi Danielu Landovi, kterého Herman zná již patnáct let.

S Babišem se dá mluvit, prohlašuje ministr kultury Herman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

K Danielu Hermanovi jako ministrovi kultury se upírají poměrně veliké naděje. Řada lidí věří, že by mohl českou kulturu opět poněkud oživit. Několikrát totiž mluvil o tom, že jeho resort je ze společenského hlediska velmi důležitý, ne-li vůbec nejdůležitější. Je si však vědom toho, že bez peněz toho mnoho neudělá. Je proto rád, že se koaliční strany zavázaly k přesunutí finanční částky ve výši jednoho procenta státního rozpočtu.

„Financování kultury je velký problém. Ve chvíli, kdy budu mít stabilizovanou instituci, se budu se svými náměstky a vedoucími odborů věnovat jednotlivým klíčovým otázkám. A jednou z nich rozhodně je i financování kultury. Dobře vím, že kultura nemůže žít jen z vůně květin. Jsem tedy připraven po své linii udělat maximum pro obhajování zmíněného jednoho procenta při jednáních s ministrem financí. A také jsem přesvědčený, na základě dosavadních zkušeností, že lze s panem Babišem dobře komunikovat, pokud mu člověk předloží jasné argumenty,“ říká ministr.

Při hodnocení Andreje Babiše je poněkud zdrženlivější v otázce hodnocení jeho případné spolupráce s StB. Jednak připomíná, že slovenský soud ve věci stále nerozhodl a jednak také prohlašuje, že lustrační zákon byl zaměřen proti předním činovníkům komunistického režimu a ne proti obětem, jak se dnes občas říká. Z tohoto hlediska má stále smysl.

O Danielu Landovi

Během rozhovoru se vyjadřuje i ke zpěvákovi Danielu Landovi, který jednu dobu vystupoval v roli kouzelníka Žita 44. Herman ho považuje stále za svého kamaráda, kterého zná již patnáct let a považuje ho za velmi vzdělaného a jeho mediální obraz se prý míjí s tím, jaký Daniel Landa skutečně je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…