S Brexitem ještě může zamíchat Trump, shodli se političtí hosté v ČT

24.01.2017 23:08

Britský Nejvyšší soud zpomalil Brexit. Prohlásil, že ostrovní království nesmí spustit odchod z EU dřív, než to posvětí britský parlament. Není to krok proti vůli britských voličů, kteří v referendu řekli, že chtějí z EU pryč? V úterních Událostech, komentářích České televize o tom promluvil nejen prorektor Univerzity Karlovy historik Martin Kovář. Posléze došlo na Donalda Trumpa.

S Brexitem ještě může zamíchat Trump, shodli se političtí hosté v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Kovář podle vlastních slov předpokládal, že k Brexitu dojde, a nikdo podle něj nemohl čekat, že to bude tak úplně snadné. Rozhodnutí Nejvyššího soudu ale nevidí jako problém, protože britský parlament se Brexitu nepostaví. „Je to technikálie. Je to nepříjemné zdržení, ale na tom samotném rozhodnutí to nemůže nic změnit,“ podotkl Kovář. „Tvrdý Brexit je lepší cesta, než volit nějakou polovičatou cestu – jsme tam a nejsme tam,“ doplnil k tématu. Jednání o Brexitu však teprve začnou.

„Když exkluzivní klub opustí jeden z jeho nejváženějších členů, tak by se další významní členové měli ptát, jestli nedělají něco špatně,“ řekl Kovář. Tito členové namísto zpytování svědomí zaútočili na odcházející Brity. Stačí si vzpomenout, co říkali předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nebo dnes už bývalý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Dezintegrační tendence přitom necítíme jen z Británie. Další vývoj v EU nepochybně ovlivní francouzské prezidentské volby, kde k favoritům patří pravicový politik Francois Fillon. O něm prý lze říct leccos, ale rozhodně o něm nelze říct, že je stoupencem další evropské integrace. „Málokterý Evropan vám dnes řekne, že se cítí být Evropanem,“ podotkl Kovář.

Brexit ovlivní i Trump, shodli se politici

K tématu se vyjádřili i expertka ODS pro evropské záležitosti Adéla Kadlecová a místopředseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Pavel Šrámek (ANO). Dáma zkritizovala ČSSD za to, že chce Brexit ostrovnímu království znepříjemnit natolik, aby už jiné státy nenapadlo z EU odcházet. ODS naproti tomu preferuje poklidnou dohodu s Velkou Británií. Šrámek se ve shodě s Kadlecovou domnívá, že by Brexit měl proběhnout poklidně.

Připomněl také, že tu svou roli může sehrát i nově zvolený prezident USA Donald Trump. Theresa Mayová bude první zahraniční političkou, kterou přijme v Bílém domě jako 45. prezident USA. „Britská premiérka se teď chová jako bohatá nevěsta. Ona samozřejmě bohatá nevěsta je, ale bude záležet na tom, co se dohodne ve Washingtonu,“ řekl Šrámek. Adéla Kadlecová se Šrámkem souhlasila. Stranou její pozornosti ovšem nezůstalo ani Rusko. Donald Trump dal najevo, že by vztahy s Moskvou rád vylepšil, ale bez dohody s Londýnem se mu to prý podaří jen těžko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…