Europoslankyně Charanzová nekompromisně: Někteří představitelé EK včetně předsedy by měli projít kritickou sebereflexí. To, co nám v řadě momentů předvedli...

22.01.2017 13:50

ROZHOVOR Europoslankyně a bývalá diplomatka Dita Charanzová říká, že by se Evropská unie nyní měla nadechnout, poučit se z vlastních chyb a vyvarovat se toho, aby je do budoucna opakovala. „Představitelé Unie i členských zemí musí vnímat politický vývoj v Evropě i ve světě jako vzkaz lidí - voličů, že nejsou s řadou věcí spokojeni,“ říká Dita Charanzová.

Europoslankyně Charanzová nekompromisně: Někteří představitelé EK včetně předsedy by měli projít kritickou sebereflexí. To, co nám v řadě momentů předvedli...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dita Charanzová

Před jakými výzvami stojí na začátku roku 2017 Evropská unie?

Loňský rok byl pro EU opravdu turbulentní, událo se toho dost. Unie by se teď v ideálním případě měla nadechnout, poučit se z vlastních chyb a vyvarovat se toho, aby je do budoucna opakovala.

Mohou mít události loňského roku dopad na reálné fungování EU?

Bylo by smutné, kdyby neměly. Představitelé Unie i členských zemí musí vnímat politický vývoj v Evropě i ve světě jako vzkaz lidí - voličů, že nejsou s řadou věcí spokojeni. Pokud to budeme ignorovat, pak si pod sebou řežeme větev a ponecháváme volnou ruku populistům a extrémním politickým proudům.

Které politické události v Evropě z poslední doby považujete za přelomové?

Těch momentů je určitě víc, ať už je to samozřejmě Brexit anebo způsob, jakým Evropa nebyla schopna se vypořádat s migrační krizí. Dále bych určitě dodala dvojí volby v Rakousku, referendum v Itálii, ale třeba i hlasování o CETA (obchodní dohoda mezi EU a Kanadou) v Belgii. Další klíčové volby nás čekají letos: SRN, Francie, Nizozemí...

Jak vnímáte hlavní představitele EU a to, že se stali opakovaně terčem kritiky?

Nevidím tu kritiku černobíle, ale dokážu si v řadě momentů představit zdařilejší scénáře, než které nám někteří představitelé konkrétně Evropské komise předvedli. Takže ano, ta kritika byla leckdy zasloužená. Osobně jsem přesvědčena o tom, že kritickou reflexí by měli projít zejména někteří představitelé Evropské komise včetně jejího předsedy.

Jak se bude EU vyrovnávat s Brexitem?

To je velmi dobrá otázka, na kterou není jednoduchá odpověď. Jde o první zkušenost svého druhu a ani očekávaný projev premiérky Mayové na spoustu otázek odpověď nepřinesl. Nicméně troufnu si tvrdit, že nám zemím v EU se bude s tímto krokem vyrovnávat lépe, než se s ním bude vyrovnávat Velká Británie, například od skotských kolegů v EP stále slýchám, že by Skotsko mělo zůstat v Unii za každou cenu. Zatím ale není jasné, jakou formu partnerství Unie a Spojené království uzavřou, jaké změny nastanou pro firmy, turisty, studenty atd. Je možné, že budou znovuzavedena víza i cla, velmi pravděpodobně například přibude administrativy pro obchodování mezi Británií a EU.  

O čem svědčí výsledky prezidentských voleb v Rakousku a to, že kandidát Hofer těsně prohrál?

Ten výsledek mne potěšil, i když, jak sám říkáte, byl jen velmi těsný. Co z toho usuzovat? Pokud nechceme nechat v Evropě vládnout populisty a extrémisty, musíme pro to něco dělat - a tím "my" myslím hlavně nás politiky.

Co lze čekat od letošního volebního roku v nejvlivnějších zemích EU. Ve Francii Marine Le Penová podle posledního průzkumu vede…

V mnoha směrech to opravdu může být rok velkých změn. Jak bude Evropa vypadat za 12 měsíců, to po mně ale v tuto chvíli vědět nechtějte, ve hře je mnoho proměnných, které s výsledky voleb mohou zamíchat. To, že i politici typu Marine Le Pen mohou uspět, není vyloučené. Byť si to samozřejmě nepřeji. V této souvislosti jsem ráda, že se stále hlasitěji hovoří o tom, jak do voleb zasahují různé dezinformační kampaně, které ve svém důsledku podlamují demokracii v tom smyslu, jak ji v Evropě známe.

Jak hodnotíte v současnosti bezpečnost České republiky s ohledem na situaci v Evropě, rizika terorismu atd.?

Na rozdíl od vrcholných představitelů států nemám k dispozici žádné tajné či důvěrné informace bezpečnostních služeb. Vycházím z veřejně dostupných pramenů a vlastního úsudku, a dle mého je naše bezpečnost i ve srovnání s jinými zeměmi EU na relativně velmi dobré úrovni. V Praze se cítím rozhodně lépe než třeba v Bruselu.

Jaké riziko představuje v současnosti migrace?

Situace se zejména ve srovnání s rokem 2015 do značné míry uklidnila, platí nicméně i nadále, že je třeba lépe střežit zejména vnější hranice EU a důsledně dbát na navracení těch uprchlíků, kteří neodchází z vlasti před nástrahami války, ale pouze z ekonomických důvodů. To se dodnes neděje v dostatečné míře. Nelze samozřejmě podceňovat ani možnost, že se z bojů v Sýrii mohou do Evropy vracet rekruti tzv. ISIS, kteří radikalizovaní odešli z evropských zemí bojovat na území Sýrie. Proto považuji za velmi důležité, aby tajné služby v EU začaly více spolupracovat, minimálně na úrovni výměny informací, a to nejen o pohybu podezřelých osob a zbraní, ale třeba i o pasažérech leteckých společností, kteří přilétají na starý kontinent. Už dříve jsem řekla, že by Evropě slušela něco jako evropská CIA, dnes to platí dvojnásob.

Loni jste se v europarlamentu angažovala ve věci regulace zbraní. Jak by podle vás měl být tento záměr realizován?

V této věci se angažuji stále, hlasovat o návrhu směrnice budeme na plénu Parlamentu pravděpodobně až v březnu, je to tedy stále živá záležitost. Snažila jsem se v tomto směru prosadit hlavně zájmy českých držitelů zbraní, odstranit z návrhu textu všechna drakonická opatření, která by se jich týkala a nějakým způsobem by omezovala jejich práva. Povedlo se mi toho dost, ale bohužel ne všechno. Politický tlak ze strany Komise byl příliš silný. Proto pro návrh v této podobě i přes veškerou práci, kterou jsem na něm zanechala, ruku zvednout nemohu. Zbraně ale neskládám, rozhodující bitva nastane při hlasování v EP a tam se pokusím předložit pozměňovací návrhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…