S Havlem v posteli v roušce. Dagmar Havlová překvapila veřejnost

19.03.2020 7:32

„Šije celé Česko“ je název, který se ujal pro akci, při které si občané šijí sami roušky, které je a ostatní mají chránit před šířením koronaviru. Mezi těmi, kdo šijí roušky, je i manželka bývalého prezidenta Václava Havla Dagmar Havlová. Která byla telefonicky hostem Událostí, komentářů a cílem otázek Jakuba Železného. Ujistila občany, že občanská společnost stojí při nich, včetně ní a její nadace Vize 97. A dodala, že je na roušky zvyklá, protože je nosila, když se starala o svého nemocného manžela. „V podstatě polovinu manželství jsem prožila s rouškou na puse. Není to nic hrozného,“ prohlásila.

S Havlem v posteli v roušce. Dagmar Havlová překvapila veřejnost
Foto: Repro ČT24
Popisek: Herečka a bývalá první dáma Dagmar Havlová

Moderátor se nejdříve zeptal, zda s nápadem na šití roušek přišla, protože za socialismu musely matky šít jak pro sebe, tak pro své děti. „Vzpomněla jste si na tu dobu?“ zeptal se. „Určitě, ale já jsem šila, už když jsem byla slečna, pro sebe, když jsem chtěla, aby se mi něco líbilo, z Burdy jsme to tenkrát šili. Takže umím plést, háčkovat, všechno to byla součást socialistického života,“ odvětila Havlová.

Anketa

Měla by policie pokutovat občany, kteří během současných opatření např. skupinově popíjejí v parcích?

96%
4%
hlasovalo: 21778 lidí

„Mě to napadlo, protože lékaři si stěžovali, že nemají vůbec žádné roušky, a já jsem si říkala, proč plakat nad rozlitým mlékem, když si vlastně člověk může ty roušky ušít sám. Tak jsem oslovila garderobiérku v divadle a utvořili jsme takový malý kroužek a teď jsme vlastně celá manufaktura. A musím říct, že teď už mě to pěkně zmáhá, protože já jsem chtěla dát takový impuls k tomu, aby se tyto improvizované šicí kroužky rozrostly,“ vysvětlila svou motivaci a dodala, že už šijí čtvrtý nebo pátý den. „Už je toho dost, tak jsem ráda, že to převzali zase jiní a budou teď šít jiní,“ oddychla si bývalá první dáma a uvedla, že jednu várku roušek zaslal šicí kroužek do nemocnice Homolka a další dodávají do nemocnic a hospiců.

Co se týče materiálu, začali prý s prostěradly ve vile, kde Havlová žije, ale po urgencích na sociálních sítích jim lidé začali dodávat materiál. Co ji nejvíce dojímá, je, že se do šití zapojují tělesně postižení. „Šijí doma, berou si kvanta těch látek a já je za to strašně obdivuji,“ prohlásila vdova po prezidentovi.

Železný pak přesměroval na politiku. „Je to zvláštní, když nadace musejí šít něco pro státní nemocnice. Já se nechci nikoho dotknout, ale váš pocit z toho je jaký?“ ptal se moderátor, zatímco se Havlová otázce do telefonu smála. „Je to velice zvláštní a myslím, že i trošku chaotický. Takže bych chtěla lidi ujistit, že občanská společnost při nich vždycky bude stát, mezi ně patří i nadace a já. Aby si myli ruce a nosili roušky,“ vzkázala Dagmar Havlová.

Na závěr odhalila, že je na roušku zvyklá: „Já třeba osobně jsem byla zvyklá po boku manžela i spát v roušce, protože měl těžké pneumonie a leckdy nechtěl být hospitalizován, tak jsem se starala sama, samozřejmě, že přišel lékař nebo nějaká sestra jednou denně, ale leckdy jsem měla navezený celý materiál a musela jsem se chránit rouškou, takže jsem v ní i spala. V podstatě polovinu manželství jsem prožila s rouškou na puse. Není to nic hrozného. Snad to bude dočasné.“

Doplňme, že počínaje dneškem platí příkaz vlády zakrývat si na veřejnosti nos a ústa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …