STAN chce zavést přímou volbu starostů. Lidé by prý byli ochotnější přijít k volbám

11.09.2014 12:44

Přímá volba starostů by zvýšila asi o pětinu podíl obyvatel, kteří by byli ochotni zúčastnit se obecních voleb. Novinářů to dnes při představení předlohy na zavedení přímé volby v menších obcích řekl europoslanec Stanislav Polčák (STAN). Autoři návrhu z hnutí Starostové a nezávislí ji vnímají jako první vlaštovku, která by mohla později vést k rozšíření přímé volby například i na větší obce a města.

STAN chce zavést přímou volbu starostů. Lidé by prý byli ochotnější přijít k volbám
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stanislav Polčák

Předloha, která už je ve Sněmovně, předpokládá zavedení přímé volby starostů v obcích do 1500 obyvatel. V obcích do 10.000 obyvatel by byla možná, pokud by v nich nevznikla rada a rozhodlo by o ní zastupitelstvo. Podle poslankyně Věry Kovářové by měl přímo volený starosta větší legitimitu a byl by skutečně starostou obyvatel. 

Nyní volí starostu zastupitelstvo. Místopředseda Sněmovny za TOP 09/STAN Petr Gazdík soudí, že změnu podpoří i prezident Miloš Zeman, který se v minulosti opakovaně pro zavedení přímé volby starostů, ale taky hejtmanů vyslovil.

Přímou volbu starostů by uvítalo téměř devadesát procent obyvatel

Hnutí si nechalo zpracovat průzkum veřejného mínění, podle kterého by přímou volbu starostů uvítalo zhruba 86 procent obyvatel. Podíl lidí ochotných jít k volbám by se zvýšil o deset procentních bodů na 88 procent. Průzkum ale taky ukázal, že asi třetina lidí vůbec neví, že starostové nyní nejsou voleni přímo, ale zastupitelstvy. 

K předloze, kterou před projednáváním ve Sněmovně ještě čeká posouzení vládou, se už objevily některé výtky. Týkají se mimo jiné složitého postavení starosty, který by neměl většinu v zastupitelstvu. Předkladatelé se toho neobávají, budoucí starosta podle předlohy bude moci vést kandidátku, která by patrně také získala značný podíl hlasů.  

Návrh předpokládá jednokolovou volbu starosty. Do čela obce by se postavil kandidát, který by získal nejvyšší počet platných hlasů. Přímá volba starosty by se poprvé konala v komunálních volbách na podzim 2018. Přímo zvolený starosta by mohl být odvolán v místním referendu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…