Šachista Kasparov popsal Putinův režim. Už v roce 2015

08.06.2022 21:03 | Bleskově

Ruská agrese na Ukrajině je částí „páté kolony putinovců“ ze Západu a EU podporována, slouží jako kritika současného amerického prezidenta Joea Bidena, upozornil dne 25. února na sociální síti Twitter ruský šachový velmistr světa a jeden z největších kritiků Putinova režimu Garry Kasparov, který před podobným vývojem už dlouho před tím varoval.

Šachista Kasparov popsal Putinův režim. Už v roce 2015
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Garri Kasparov, ruský opoziční politik

Strategii protiútoku vůči Rusku prý nemají Spojené státy ani EU. Kasparov přidává svá doporučení, jak postupovat, a která musí přijít okamžitě. „Cena je vysoká, ale bude vyšší. Je čas bojovat,“ vzkázal tedy.

Zopakujme, že den po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Kasparov, mistr světa v šachu v letech 1985–2000 a opoziční demokratický politik, se vůči ruskému prezidentovi Putinovi vymezuje dlouhodobě. Jde o zjevně nejhlasitějšího kritika Kremlu, pochopitelně žijícího mimo Rusko.

Kasparov je ve svých postojích konstantní a aktuální.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí
Jeho kniha Zima přichází (JOTA, 2022) sice spatřila světlo světa už v roce 2015, nic tím ovšem neztrácí. Nové vydání doplňuje předmluva rusisty, překladatele a novináře Libora Dvořáka.

Začátek 90. let 20. století, rozpad Sovětského svazu, éra prezidenta Borise Jelcina, čečenské války a 15 let Vladimira Putina ve funkci prezidenta nebo premiéra Ruska. Všechny tyto události jsou ve větší či menší míře reflektovány v knize Garryho Kasparova Zima přichází. Popis prvních deseti let po pádu železné opony otevírá hlavní téma, kterým je autorův pohled na Vladimira Putina.

Jeho vzestup z pozice někdejšího důstojníka KGB až na prezidentský post chápal Kasparov jako jeden z prvních jako signál, že se Rusko začíná odklánět od demokracie. Jako čelný představitel ruské opozice označuje autor současného prezidenta za diktátora, který má díky obřím zdrojům a nukleárním zbraním velkou moc po celém světě, a kritizuje vstřícný postoj Spojených států a dalších západních zemí k Rusku.

Kniha vyšla v květnu v překladu Petra Kovaříka. ParlamentníListy.cz děkují nakladatelství Jota za poskytnutí recenzního výtisku.

Ukázka z textu:

„Boris Jelcin zemřel 23. dubna 2007. Jeho odkaz jsem velebil už v kapitole 5, ale rád bych se ještě zaměřil na jeden přehlížený aspekt Jelcinovy smrti. Jak bylo vzhledem k jeho zdraví a mírové smlouvě s Putinem pravděpodobně nutné, nebyl po odchodu z úřadu 31. prosince 1999 příliš vidět. Jediný okamžik, kdy si vybavuji, že jsem jeho jméno zahlédl ve zprávách, byl po tom, co společně s Michailem Gorbačovem veřejně, i když nepříliš ostře, kritizovali Putinovy uzurpátorské mocenské reformy po Beslanu.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…