Saddám neměl jaderné zbraně a oběsili ho. Kaddáfí je měl a podřízli ho. V ČT po čase promluvil Hynek Kmoníček

29.08.2017 19:07

Moderátorka Světlana Witowská po nějakém čase přivítala v Interview ČT24 Hynka Kmoníčka, českého velvyslance v USA. Ptala se ho nejen na přírodní katastrofu na jihu USA, ale také na počínání komunistické KLDR, která odpálila další raketu. Ta dopadla kousek od japonského ostrova Hokkaidó.

Saddám neměl jaderné zbraně a oběsili ho. Kaddáfí je měl a podřízli ho. V ČT po čase promluvil Hynek Kmoníček
Foto: Václav Fiala
Popisek: Hynek Kmoníček na Diplomatické simulaci v Plzni.

Kmoníček má za to, že severokorejský totalitní vůdce Kim Čong-un se prý snaží dokázat, že je sice mladý, ale i jako mladý vůdce je schopným vojevůdcem. Jednou měl prý Kmoníček možnost povídat si se severokorejským diplomatem a něco málo se od něj dozvěděl. Slyšel od něj, že komunistické vedení státu se bojí. Kim Čong-un se bojí, že skončí jako Saddám Husajn, to jest, že bude oběšen. „Oni viděli, jak skončil (rumunský komunistický prezident) Nicolae Ceausescu, a co je horšího, oni také viděli, jak skončil Saddám Husajn. Husajn jaderné zbraně neměl a oběsili ho, Kaddáfí je měl, odevzdal je a podřízli ho,“ pravil před kamerami ČT Kmoníček. Proto se Kim Čong-un se svými nejbližšími bojí o život a činí mnohdy rozhodnutí, která jsou na hraně.

Jediný stát, který může nevojenskými prostředky změnit chování KLDR, je komunistická Čína. Čínské vedení může např. rozhodnout, že zastaví tok plynu do Severní Koreje, a KLDR bude mít velký problém. Na druhé straně podle Kmoníčka platí, že Číně do jisté míry situace vyhovuje, protože to posiluje mezinárodní roli samotné Číny. Nelze si navíc představovat, že Čína zavelí a KLDR něco okamžitě vykoná. Tak to nefunguje.

Počasí, Zeman a Rusko  

Ve druhé polovině pořadu se Witowská ptala na situaci na jihu USA. Stát Texas už několik dní pustoší hurikán Harvey. Podle Kmoníčka jsou Američané v takovýchto chvílích hodně disciplinovaní, ale bojí se toho, že federální vládě ve Washingtonu dojdou peníze. Pokud nebude navýšen dluhový strop.

Nakonec došlo i na možnou návštěvu prezidenta Zemana v Bílém domě. Míč je prý teď do značné míry na americké straně, protože Spojené státy chtějí dodat české armádě vrtulníky a stojí také o další témata, která by stála za to probrat. Otázka je, jestli si Donald Trump udělá na podzim čas, když bude muset řešit problém dluhového stropu. Prezident Trump v takové situaci může dokonce i navštívit vládu a následně vyrazit na dvě plánované cesty do Asie. Takže Trump bude mít napilno.

V závěru pořadu Kmoníček odmítl, že by se Donald Trump hněval na prezidenta Miloše Zemana kvůli prodeji českých zbraní, které měly skončit až u Islámského státu. Co je na tom pravdy? „Je to naprostý nesmysl, který vzešel z jednoho specializovaného amerického vojenského blogu. Napsali je dva novináři, kteří jsou rádi, že je někdo čte. Já je čtu a evidentně je čtou i někteří čeští novináři,“ pravil host.

Poslední větu pronesl Kmoníček k americko-ruským vztahům. „Americko-ruské vztahy jsou zmražené, protože každému, kdo o nich začne mluvit, hrozí, že bude vyšetřován.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…