Samková by na Hradě začala s vetováním vládních zákonů

19.08.2012 7:19

Do přímé volby prezidenta se přihlásila také právnička a členka TOP 09 Klára Samková. Neváhá kritizovat vlastní stranu i poměry v zemi. Připadá jí, že spousta mladých chce Českou republiku opustit, a ona by chtěla jejich názor změnit. Jako prezidentka by proto tvrdě vyjdnávala s vládou o schvalování zákonů. Pokud by to nešlo, domluvila by vládě jako štěněti, které udělá loužičku. Všechny zákony by začala vetovat, řekla v rozhovoru pro deník MF Dnes.

Samková by na Hradě začala s vetováním vládních zákonů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Samková prohlásila, že má na prezidentství schopnosti i zkušenosti. Také díky své profesi „ví, o čem to je“.

Chtěla by změnit cítění mnoha mladých lidí, kteří dnes nechtějí žít ve svojí zemi, protože zde nemají perspektivu. „Prezidentské pravomoci jsou velké, jen se musí umět využívat. Pánové Havel ani Klaus to nedělali. Ani jeden se npustil do opravdového konfliktu s vládou,“ kritizuje v MfD Samková.

Jestliže se s někým nedomluvím rozumně, domluvím se s ním jako se štěnětem

Dbala by na to, aby vláda přednostně projednávala věci, které zákonům vytýká ombudsman nebo které znepříjemňují život obyčejným lidem. Pokud by k tomu nedošlo, začala by vracet do sněmovny všechny zákony. Všechno by vetovala. „Představte si, co by se stalo, kdyby prezident začal vracet do Poslanecké sněmovny všechny zákony. Nic nepodepíšu!“ tvrdí Samková.

„Podívejte se, jestliže se s někým nemohu domluvit rozumně, tak se s ním musím domluvit jako se štěnětem, kterému namočím čumáček do loužičky. Je mi líto. Ať si to poslanci zdůvodní svým voličům, že nejsou schopni se zabývat zákon, které veřejný ochránce práv označil jako akutní,“ navrhuje prezidentská kandidátka.

K tomu by se ale odhodlala pouze, pokud by selhaly všechny možnosti domluvy. „Nemám problém si tam sednout a říci: Hlasujte, chlapci, hlasujte, ale já vám to nepodepíšu, když to schválíte takhle. Keep smiling,“ řekla v rozhovoru pro MF Dnes.

Jsem protipól Jana Fischera. Jinak nepohnu věcmi

Samková je kritická ke své straně TOP 09, ze kterou se dostala do zastupitelstva na Praze 2. Klidně by prý z partaje vystoupila, kdyby necítila odpovědnost k voličům. Prý se TOP 09 zapletla stejně jako ODS nebo ČSSD. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) si podle Samkové do strany přivedl skupinu několika lidí, která je teď ve vedení. TOP 09 se prý dávno rozešla se svým programem a ideály.

Nekandiduje proto za stranu ale jako nezávislá. „Já bych řekla, že jsem takový protipól pana Fischera, který takzvaně nevadí nikomu. Vždycky budou lidé, kterým budu vadit. A co mám dělat? Mohu být stejná jako Jan Fischer, tedy nevadit nikomu, ale potom nepohnu věcmi,“ vysvětluje v rozhovoru pro MfD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…