Sankce fungují, Rusko je na kolenou, jásal v ČT expert TOP 09

05.02.2015 23:15

Blíží se na Ukrajině mír, nebo budou potoky tekoucí krve stále dravější? Čeští politici se shodují na tom, že zbraně by se na Ukrajinu dodávat neměly. Zatímco komunisté případné dodávky zbraní vylučují absolutně, podle TOP 09 by to byla až krajní varianta. Podle Romana Váni z ČSSD by to celé mohlo skončit "horkou" válkou, o kterou nikdo nestojí. A jak je to s Ruskem, je na kolenou?

Sankce fungují, Rusko je na kolenou, jásal v ČT expert TOP 09
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Všude ve vesnicích a městech jsou krátery po bombách

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa, poslanec Stanislav Mackovík (KSČM), expert TOP 09 na zahraniční politiku Reda Ifrah a Vladislav Vik ze společnosti Člověk v tísni diskutovali ve čtvrtečních Událostech, komentářích České televize o situaci na Ukrajině.

Je Putin na kolenou?

Váňa hned na úvod podotkl, že na Ukrajině teď mírové řešení hledá francouzsko-německá delegace, přičemž tuto iniciativu vítá. Zdůrazňuje ale zároveň, že bude třeba najít nějaký kompromis, bez něj se k řešení nedojde. Nelze vyloučit ani určitý rozkol mezi USA a EU, pokud budou Spojené státy dodávat zbraně na Ukrajinu. "Pokud by k takovému eskalování došlo, tak už bychom se nevyhnuli válce mezi EU a Ruskem, mezi Aliancí a Ruskem," varoval Váňa. Podle něj je to varianta, která je absolutně nevhodná pro Evropu i pro Rusko.

Mackovík má za to, že by se rozhodně neměly na Ukrajinu dodávat zbraně, je třeba sednout k jednacímu stolu. "A ukrajinská strana se musí vyjádřit k tomu, jak vnímá působení fašistických skupin v zemi," podotkl Mackovík.

Podle Ifraha si ale k jednacímu stolu musí sednout i Putin, k čemuž by ho mohly donutit i sankce Západu. "Jak vidno, sankce velmi dobře fungují, Rusko je na kolenou," vyjádřil názor expert TOP 09. Mackovík to viděl zcela jinak. Připomněl americké sankce vůči Kubě, které se po padesáti letech ruší jako neúčinné, zatímco vůči Rusku se dnes podobné sankce uplatňují. Západ podle jeho názoru ukázal už na Majdanu, že má v regionu své zájmy.

Člen TOP 09 obratem dodal, že EU musí zůstat jednotná, rozdrobení EU je podle jeho názoru přesně to, co by vyhovovalo prezidentu Putinovi. Strana v čele s Karlem Schwarzenbergem podporuje co nejtvrdší postup vůči Vladimiru Putinovi, který by ho přinutil usednout k jednáním. "My bychom rádi došli k výsledku diplomatickou cestu, a dodávka zbraní je až nejzazší možnost," uvedl Ifrah.

Ukrajinci jsou solidární, ale...

Ve studiu vystoupil i Vladislav Vik z Člověka v tísni, který koordinuje pomoc pro Ukrajinu, a to na vládní stranu i separatistům, přesněji řečeno civilistům na obou stranách konfliktu. "Tady bych asi zmínil i to, že Ukrajinci jsou si navzájem velice solidární a snaží si pomáhat, ale samozřejmě je to vyčerpává a má to vliv na celou ekonomiku," poznamenal Vik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…