Sankce nás mohou postihnout mnohem hůř, než si myslíme. Poslanec Úsvitu upozorňuje na zásadní problém, kterého si nikdo nevšímá

13.09.2014 15:03

Poslanec za hnutí Úsvit Milan Šarapatka odhalil vážnou trhlinu ve strategii premiéra Bohuslava Sobotky, který se snaží vyvléci Českou republiku z vybraných unijních sankcí a uchránit zisky českých exportérů. I kdyby prý čeští podnikatelé do Ruska nakonec vyváželi, banky jim peníze v důsledku jiných sankcí peníze stejně nevyplatí.

Sankce nás mohou postihnout mnohem hůř, než si myslíme. Poslanec Úsvitu upozorňuje na zásadní problém, kterého si nikdo nevšímá
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

„Premiér Sobotka si v posledních dnech postavil svou popularitu na boji s evropskými sankcemi a hájení českých exportérů. Možná je to proto, že budou volby, kdo ví, ale je pravda, že tuto snahu musíme ocenit. Také by ale někdo měl panu Sobotkovi říct, že veškeré jeho úsilí může dost možná přijít vniveč,“ domnívá se Šarapatka.

Celý text k přečtení ZDE

Mohlo by se totiž stát, že Sobotkovi se podaří vyjednat pro Česko výjimku z unijních sankcí a exportéři budou do Ruska vyvážet. Jenomže za své zboží nedostanou zaplaceno. „Žijeme ve světě, kde se veškeré finanční transakce odehrávají prostřednictvím bank, které koneckonců právě za tímto účelem kdysi vznikly. Jenže právě ve finančnictví bylo Rusko postiženo nejvíce, se zdůvodněním, aby sankce pocítili Putinovi blízcí oligarchové. Ruské banky jsou velmi omezeny ve svých transakcích se Západem,“  poukazuje poslanec na háček v Sobotkově plánu.

V konečném důsledku by podle Šarapatky mohl zkolabovat celý mezinárodní obchod a mohli bychom se rázem ocitnout v devadesátých letech – pionýrském věku naší ekonomiky. Tu dobu údajně charakterizují pytle s velkými bankovkami, které se používaly k zaplacení velkých částek.

„Tehdy to byl důsledek nevyspělosti našeho bankovního systému. Teď nám hrozí, že se kvůli totální krátkozrakosti vrátíme do těchto časů a budeme si místo doposud běžných bezhotovostních transakcí předávat balíky pětitisícovek,“ tvrdí Šarapatka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…