Sarkozy dostal vynadáno za to, že „nutí ženy vysvlékat se z vybraných oděvů“. Tedy burkin

29.08.2016 15:58

Burkiny jsou předmětem mnoha dohadů. Ty největší však vyvolaly v kolébce moderního sekularismu, Francii, zemi, která by měla jít příkladem. Některá přímořská města je zakázala, nejvyšší soud však nakonec rozhodl, že nelegálně. Zákazy přesto trvají, protože volby jsou na dohled.

Sarkozy dostal vynadáno za to, že „nutí ženy vysvlékat se z vybraných oděvů“. Tedy burkin
Foto: Indiatalkies.com
Popisek: Nicolas Sarkozy

Andrew Copson, šéf British Humanist Association, se na stránkách The Independent zabýval nedávno zavedeným francouzským zákazem celotělových plavek, takzvaných burkin. Nelíbí se mu totiž, že francouzská města zákaz obhajují tím, že plavky „nerespektují dobrou morálku a sekularismus“.

Sekularismus? Můj sekularismus určitě ne. Ani sekularismus mnoha Francouzů,“ podotkl Copson. Sekularismus má podle učence Jeana Baubérota tři základní premisy. Svobodu slova, svobodu vyznání a žádnou diskriminaci ze strany státu proti lidem jiné víry či světonázoru.

„Očividně nutit ženy vysvlékat se ze svých vybraných oděvů na veřejnosti není v souladu se svobodou volby, kterou má sekularismus chránit,“ podotkl Copson s tím, že současná diskuse se vůbec netýká sekularismu. „Je to o muslimech a politice.“

Jako příklad pak uvádí osobu bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který své názory koriguje s názory veřejnosti. Teď kritizoval burkiny a dodal, že „neuvězňujeme ženy za látkou“, a mnozí jej provolávají jako zastánce sekularismu. Jen několik let zpátky však volal po návratu křesťanství a vymezoval se proti muslimské víře jako takové. „Nepleťme si hrabání politických bodů s velkou angažovaností v sekularismu,“ dodal Copson.

Problémy tohoto zákazu navíc tkví v tom, že exkluzivně cílí jen na muslimské ženy ve snaze přikázat jim, jak se mají oblékat. Tím vlastně poráží obecný argument, že muslimským ženám je muslimskými muži vnucován určitý způsob oblékání, čímž je muži činí nesvobodné. Ve Francii je to však stát, kdo činí ženy nesvobodné.

„Ženy by měly mít svobodu nosit bikiny v Íránu a Saúdské Arábii a burkiny v Evropě. Saúdská Arábie a Írán ani nepředstírají, že jsou svobodnými zeměmi, ale obzvlášť Francie – kde došlo k vzniku moderní ideje sekularismu – má za povinnost jít příkladem,“ dodal Copson.

A přes to, že z rozhodnutí francouzského nejvyššího soudu je zákaz nošení burkin na pláži nelegální, pouze dva z celkových třiceti starostů přímořských letovisek se rozhodli jej uposlechnout a zákaz zrušit.

Zákaz burkin je podle soudu „vážným a zjevně nelegálním porušením základních svobod“. To však starosty nepřesvědčilo. Například starosta Cannes David Lisnard, Sarkozyho stranický kolega, uvedl, že svoje stanovisko rozhodně nezmění. Rozhodnutí soudu „nijak nezmění moje přesvědčení, že tento okázalý oděv, ať už je spjat s jakýmkoliv náboženstvím, je v současném kontextu problémem“. Burkiny jsou podle něj „islamistické“ a značí pokračující „salafizaci naší společnosti“.

Burkiny jsou podle všeho politickým problémem číslo jedna po celé Francii. Sarkozy na nich plánuje vystavit prezidentskou kampaň, současný premiér Manuel Valls trvá na tom, aby byly v popředí diskuse, a problém plavek na pláži tak dále rozděluje francouzskou společnost.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…