Schvalte to, schvalte, hned! Než začnou seskakovat. Česká vláda pod tlakem kvůli cvičení výsadkářů USA u nás

19.04.2017 7:24

Již dnes má začít na území Česka osmnáctidenní cvičení českých výsadkářů z brigády rychlého nasazení. Zúčastní se jej i tři stovky Američanů. Česká vláda přitom o společném cvičení bude rozhodovat na poslední chvíli. Píše o tom deník Právo.

Schvalte to, schvalte, hned! Než začnou seskakovat. Česká vláda pod tlakem kvůli cvičení výsadkářů USA u nás
Foto: Milan Němec
Popisek: Sestup výsadkáře ve výšce 350 metrů k zemi.

Vláda v souvislosti s cvičením totiž musí rozhodnout o přijetí příslušníků cizích armád. Jak konstatuje deník Právo, není úplně šťastné předkládat vládě dokument ke schválení ve stejný den, kdy má pobyt vojáků jiného státu na našem území začít. Rychlejší projednání však podle generálního štábu nebylo možné.

Jak uvedl mluvčí štábu Jan Šulc, česká strana byla o zapojení do cvičení Saber Junction 2017 oslovena na konci února letošního roku. „Tento návrh byl následně posouzen a shledán jako přínosný pro rozvoj schopností Armády ČR – zejména k podpoře výcviku 43. výsadkového praporu,“ zkonstatoval Šulc s tím, že nejprve bylo nutné získat stanoviska dalších mimoresortních subjektů. 

Cvičení sice začíná dnes, ale američtí výsadkáři se do akce případně zapojí až 27. dubna. Podle Šulce je tak patrné, že nedošlo k žádnému zpoždění. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…