Schwarzenberg je vyhodil, což napadli u soudu. Teď případy bývalých diplomatů musí řešit Zaorálek, který mluví o chybách knížete

07.08.2014 8:28

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) musí řešit dědictví po Karlu Schwarzenbergovi. Jde o vyhozené velvyslance, kteří se chtějí vrátit zpět a kterým soud dává za pravdu. Podle serveru Aktuálně.cz chtějí exdiplomaté také ušlou mzdu.

Schwarzenberg je vyhodil, což napadli u soudu. Teď případy bývalých diplomatů musí řešit Zaorálek, který mluví o chybách knížete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Trezor, ilustrační foto

Jednou z aktuálních kauz je ztráta trezoru s více než půl milionem korun po večírku a následný vyhazov českého velvyslance v Argentině Štěpána Zajace a jeho manželky Kristýny. Dva roky starý případ nyní podle serveru Aktuálně.cz řeší soud na Praze 1. Manželé se totiž proti výpovědi Ministerstva zahraničních věcí ohradili a rozhodnutí soudně napadli.

Vše začalo rozlučkou s končícím hospodářem úřadu, jenže oslava měla druhý den nepříjemnou dohru. Zajacová – která svého muže provázela po ambasádách v zemích Jižní a Střední Ameriky téměř dvacet let a v Buenos Aires byla ve funkci pokladní a sekretářky velvyslance – totiž po příchodu do práce zjistila, že chybí příruční pokladna, v níž byly dolary a eura v hodnotě 551 tisíc korun. Pokladna přitom byla údajně zamčená v trezoru v pokladní místnosti, od níž by neměl mít nikdo jiný klíče.

Kontrola zjistila, že nebyl dodržován bezpečnostní režim

„Žádné orgie to nebyly. A že jsme se rozešli ve tři ráno? Tam se prostě žije později," odmítá Zajac, že by právě bouřlivý večírek umožnil nepozorovanou krádež. Zajacová zase vylučuje, že by zapomněla pokladní místnost či trezor zamknout. „Pachatel musel mít kopie klíčů, já je stále měla u sebe, pod kontrolou," říká.

Z Prahy však přiletěla kontrola z generální inspekce. Ta prý zjistila, že pokladní Zajacová odpovídá za manko a její manžel jako velvyslanec za to, že nebyl dodržován bezpečnostní režim, takže mohlo dojít ke krádeži.

Ministerstvo zahraničí vzápětí oba manžele propustilo pro závažné porušení povinností. Ti ale svoji výpověď neuznávají a chtějí se vrátit. Proto se nyní soudí. Zajacovi argumentují tím, že se dodnes nezjistilo, kdo a jak peníze odcizil a stejně tak prý není prokázáno, že ke krádeži došlo kvůli porušení jejich povinností.

Hledám způsob, jak jim umožnit se na ministerstvo vrátit

Podobných případů přitom podle informací Aktuálně.cz existuje víc. Sporných výpovědí úředníkům ambasád za éry Karla Schwarzenberga padla více než desítka a na soud se obrátili nejen Zajacovi.

Samo ministerstvo prý připouští, že eviduje šest žalob, další dva případy pak dodatečně skončily smírem. Aktuálně.cz zmiňuje případy, kdy soud dal bývalým diplomatům za pravdu. Rozhodnutí jsou však nepravomocná, protože ministerstvo se odvolalo.

Že jsou Schwarzenbergovy vyhazovy pro nynější vedení resortu problémem, údajně přiznává i současný ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Připadá mi, že docházelo k obvinění lidí, která nebyla příliš podložená," říká opatrně. „Těch kauz je určitě víc než deset. S řadou lidí jednám a hledám způsob, jak jim umožnit se na ministerstvo vrátit," dodává.

Miliony ušlé mzdy

Případ je pro ministerstvo citlivý i vzhledem k tomu, že pokud definitivně prohraje, bude muset exdiplomatům hradit ušlou mzdu, která v případě velvyslanců není zrovna zanedbatelná.

Tehdejší ministr Karel Schwarzenberg, který jejich propuštění musel podepsat, trvá podle Aktuálně.cz na tom, že se jednalo o závažná pochybení. „Byl jsem tehdy o tom přesvědčen, jinak bych to nebyl udělal,“ reagoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…