Schwarzenberg mluvil o hovínku

21.01.2014 14:45

V debatách před schvalováním programu k dnešní mimořádné schůzi někteří poslanci perlili. Tradičně nejnažhavenějším diskutérem byl sice předseda poslaneckého klubu TOP 09/STAN Miroslav Kalousek. Ale zdatně mu na paty šlapal i sám předseda topky Karel Schwarzenberg. A rozhovořil se o hovínku ve víně...

Schwarzenberg mluvil o hovínku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg pronesl svůj tříkrálový projev v Obecním domě

Čeští poslanci se dnes sešli zcela mimořádně, a to kvůli projednání návrhu novely služebního zákona. Norma má odpolitizovat státní správu a v Česku, jako jediné zemi Evropské unie stále chybí. Na přijetí zákona přitom tlačí i prezident Miloš Zeman. Dokonce s normou spojil jmenování Sobotkovy vlády.

Poslanci ale ještě předtím, než normu mohli projednávat, museli schválit program mimořádné schůze. O podobě programu pak hodinu a půl rokovala hlavně opozice, což pro některé z poslance byla příležitost k tomu, aby se ukázali, jak moc pojedli vtipné kaše. Podle TOP 09 a ODS norma o služebním zákonu povede ke zrušení podmínky lustrace u ministrů.

Celé vystoupení Karla Schwarzenberga ZDE

Vše z úterní sněmovny ZDE

„Dnešním první čtením zrušíte fakticky lustrační zákon. A vy to víte, jenom se tváříte, že ne. To je pokrytectví," vzkázal do koaličních lavic místopředseda TOP 09 a šéf jejích poslanců Miroslav Kalousek.

„Lex Babiš je pilotní projekt pro obsazování dalších a dalších estébáků do čela jednotlivých ministerstev,“ zmínil také Kalousek a uvedl, že v moderním zákonodárství je už jeden podobný projekt: Byl to kdysi lex Schwarzenberg.

Právě ale předseda TOP 09 Schwarzenberg následně při kritice normy poukázal na to, že Poslanecká sněmovna ztrácí důstojnost a pak použil pikantní přirování.

„Služební zákon, ano, souhlasím, byl nanejvýš nutný. Bylo opomenuto jej dlouho uzákonit. Ale s odpuštěním řečeno, i nejlepší víno, když do něj dáte kus hovínka, tak je zkažené. I nejlepší služební zákon tímto malým paragrafem naprosto ztrácí svou cenu a my ztrácíme jako sněmovna naši důstojnost,“ pronesl Schwarzenberg a sklidil za slova potlesk z lavic poslanců topky.

Uzákoníme zákon pro jednoho člověka?

„My začínáme svoji činnost tím, že uzákoníme zákon pro jednoho člověka. Je poměrně jedno pro koho. Ten fakt samotný se protiví principu práva. A na to bychom si měli vzpomenout,“ dodal kníže.

Služební zákon zavádí mimo jiné funkci takzvaného superúředníka, tedy generálního ředitele státní služby. Ten a jeho úřad by měli dohlížet na to, aby se při každé výměně ministrů neměnili i vrcholoví úředníci. Zpřísnit by se mělo také obsazování úřednických postů ve státní správě. Zájemce bude muset projít veřejným výběrovým řízením, jehož součástí bude i pohovor v cizím jazyce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…