Schwarzenberg o Zemanově inauguraci: Nemám proč být smutný

08.03.2013 8:48

Miloš Zeman, který dnes oficiálně stane v čele země, zvítězil v historicky první přímé volbě prezidenta a nechal za sebou osm poražených. Jak se vyrovnali s prohrou a jak se dívají na Zemanovo vítězství? Takovou otázku položil neúspěšným prezidentským kandidátům Český rozhlas.

Schwarzenberg o Zemanově inauguraci: Nemám proč být smutný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Karel Schwarzenberg, který skončil v závěsu za Zemanem na druhém místě, prý žádný smutek ani lítost necítí. „Opravdu nemám důvod, abych byl smutný. Nesmíte zapomenout, že tím, že nejsem zvolený, budu mít víc volna v budoucích letech,“ odpověděl. Inaugurace nového prezidenta se zúčastní v roli ministra zahraničí.

Slavnostní událost si nenechá ujít ani místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier. „Budu ji prožívat jako senátor, který se bude v rámci výkonu své práce účastnit společného zasedání obou komor Parlamentu. Myslím, že na lítost je škoda času,“ poznamenal.

Mnozí se inaugurace nezúčastní

Lítost naopak připustila herečka Táňa Fischerová. Nikoliv však pro sebe. „Já celkem žádné hluboké pocity nemám. Do určité míry ho lituji, protože vím, že to není snadný úkol. Ale nevím, jestli se dá úplně vyhrát. Raději bych si v tuto chvíli přála, aby to pro naši zemi bylo lepší, i když mám o tom hluboké pochybnosti,“ vyjádřila se.

Z rodinných důvodů se inaugurace nezúčastní další neúspěšný bojovník o Hrad, místopředseda Senátu a prezidentský kandidát za ODS Přemysl Sobotka. „Nebudu, protože řadu měsíců mám zaplacenou dovolenou. Takže v této chvíli opravdu nebudu. Může mi to být líto, ale těžko bych to manželce vysvětloval,“ upřesnil.

Nebude však jediný. Šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová už obdržela řadu omluvenek. "Jestli je to nějaké protestní, tak to v žádném případě. Jak jsem se tam dívala, tak jsou to průřezem všech politických stran. Někteří důvody uvádějí, někteří ne. Zdravotní, osobní, rodinné. Klasika, stejné omluvy, jako chodí sem, když zasedá sněmovna,“ dodala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…