Schwarzenberg vrací peníze na kampaň. Od svých odpůrců si dary nenechá

19.03.2013 14:44

Neúspěšný prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg (TOP 09) vrátí část peněz, které přišly na jeho volební účet. Týká se to nejen darů, jejichž odesílatelé o sobě neuvedli všechny zákonem požadované údaje, ale i drobných částek, které mu poslali spolu s nepřejícími vzkazy jeho odpůrci. Informují o tom Lidovky.cz.

Schwarzenberg vrací peníze na kampaň. Od svých odpůrců si dary nenechá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg na inauguraci Miloše Zemana

Schwarzenbergův tým se nyní snaží zjistit původ patnácti darů, u nichž chybí zákonem stanovená identifikační data, kterými jsou jméno a příjmení, datum narození a adresa trvalého bydliště. "Jedná se zhruba o 50 tisíc korun," řekl serveru Lidovky.cz mluvčí kampaně Marek Pražák.

"Dary, které dohledáváme, většinou místo údajů doprovázel pozdrav Karlu Schwarzenbergovi s přáním úspěchu ve volbách," vysvětlil Pražák. Tým proto na účty, ze kterých anonymní peníze dorazily, zaslal vzkaz, aby se jejich majitelé ozvali. Někteří už prý zareagovali. "Vracet proto budeme nakonec méně než 50 tisíc korun," dodal mluvčí.

Peníze od odpůrců

Kromě anonymních darů se Schwarzenberg rozhodl vrátit i peníze, které mu na účet zaslali jeho odpůrci, zpravidla spolu s nepřejícím vzkazem. Celkově prý jde pouze o malou částku. Nazpět tak dostane peníze i dárce, který knížeti poslal jednu korunu se vzkazem "Více nemám, vláda nám pořád bere. A pozdravujte Míru Kalouska a Bakalu a další kámoše".

Podle serveru Lidovky.cz se zdá, že ve srovnání s ostatními kandidáty byla kampaň předsedy TOP 09 nejdražší. Celkem měl k dispozici 36,5 milionu korun, přičemž až na několik desítek tisíc vynaložil celou částku. Předběhnout by jej v tomto ohledu mohl pouze zvolený prezident Miloš Zeman, pokud se změní dosavadní odhady jeho kampaně.

Účetnictví musí mít prezidentští kandidáti hotové do 27. března. Poté ho dostane mandátový a imunitní výbor Senátu, který má ze zákona na starosti jeho kontrolu. Protože ovšem senátoři nemají na audit potřebnou kvalifikaci, kontrola bude nejspíš svěřena některé z auditorských firem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…