Sdružení kritizuje Zemana za slova o Peroutkovi, Hrad na nich trvá

01.02.2015 22:28

Sdružení Ferdinanda Peroutky se dnes otevřeným dopisem ohradilo proti výrokům prezidenta Miloše Zemana na adresu tohoto významného československého novináře v projevu na mezinárodním fóru k výročí konce holokaustu. Sdružení se nelíbí, že prezident spojil Peroutku s fascinací nacismem a přiřkl mu citát, který novinář prý neřekl. Od Zemana proto žádá doložení jeho tvrzení, nebo veřejnou omluvu.

Sdružení kritizuje Zemana za slova o Peroutkovi, Hrad na nich trvá
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman v Chocni při setkání s občany

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka jde v této polemice jen o to, kdo tato slova pronesl a ne co řekl. Sdružení podle něj zavírá oči před historickou pravdou, což má za nevkusné. Prezident ve svém projevu hovořil i o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakým byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto "naprosto zrůdným učením". "Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po Mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'," uvedl Zeman v úterý na pražském fóru.

"Fascinace intelektuálů nacismem je velmi závažné téma. Bohužel jste si zvolil špatný příklad. Pátrání historika a publicisty Petra Zídka, stejně jako naše vlastní pátrání, ukazují, že jste Ferdinandu Peroutkovi přiřkl citace, které nenapsal," napsalo dnes sdružení Zemanovi. Zídek už v týdnu v Lidových novinách upozornil na to, že nelze dohledat žádný Peroutkův článek s názvem "Hitler je gentleman" a autorem článku s citací o andělích a vlcích je podle něj Jan Stránský, který ho napsal pod pseudonymem Petr Bílý.

"Navíc, označit Ferdinanda Peroutku nepřímo jako člověka, který byl fascinován nacismem, je nehoráznou urážkou muže, který strávil druhou světovou válku v nacistických koncentračních táborech," uvedlo sdružení. Podle něj se Peroutka dostal z koncentračního tábora pouze ve chvíli, když dostal nabídku vést časopis Přítomnost, který bude ve službách nacistů.

Další útok na Zemana, konstatuje Ovčáček

"Přiřkl jste fascinaci nacismem muži, který si zachoval mravní integritu a statečnost i v těchto tragických časech a nabídku odmítl, i za cenu návratu zpět do koncentračního tábora," doplnilo sdružení. Prezident podle něj svými nepravdivými slovy hrubě poškodil dobré jméno významné postavy českých dějin 20. století. "Pane prezidente, vyzýváme vás, abyste doložil svá výše uvedená tvrzení. Pokud tak neučiníte, žádáme vás, abyste se za svá slova o Ferdinandu Peroutkovi veřejně omluvil," vyzvalo ho sdružení.

"Je zřejmé, že celá polemika má podstatu výhradně v tom, kdo projev pronesl, tedy Miloš Zeman, nikoliv v tom, co bylo řečeno," reagoval pro ČTK Ovčáček. Peroutka podle něj před druhou světovou válkou prožil selhání intelektuála, "před kterým nesmíme ve jménu pravdivého obrazu osobnosti i naší historie zavírat oči".

"A právě to pan Zídek a zmíněné sdružení, bohužel ke škodě Ferdinanda Peroutky, činí. Je to přinejmenším nevkusné," dodal prezidentův mluvčí a odkázal na blíže neupřesněný písemný výrok z 22. února 1939. "Zde tudíž nejde o omluvy, ale o vědomí, že i intelektuál může v krizové situaci selhat," poznamenal Ovčáček. Zda Zeman sdružení písemně odpoví, bude podle mluvčího záležet na prezidentovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…