Se Šloufem se vidíme zřídka, napsal Zeman on-line

21.01.2013 19:31

Prezidentský kandidát Miloš Zeman v pondělí odpoledne odpovídal on-line na dotazy serveru Deník.cz. Vyjádřil se k amnestii, k Benešovým dekretům nebo vztahům s Ruskem.

Se Šloufem se vidíme zřídka, napsal Zeman on-line
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kdo bude nakonec prezidentem České republiky, Miloš Zeman nebo Karel Schwarzenberg ?

"Záleží na tom, jak dopadne stížnost podaná k Ústavnímu soudu," reagoval například Zeman na dotaz, zda se dá napravit amnestie prezidenta Václava Klause. Dalšího pisatele zajímalo pro změnu to, zda by se jako prezident snažil o to, aby Česká republika více spolupracovala s Ruskem. "Nejenom s Ruskem, ale i s Čínou, Indií, Brazílií a dalšími rychle se rozvíjejícími ekonomikami," uvedl Zeman.

Na přetřes přišla i Karolína Peake se svým sdružením LIDEM. Na otázku, zda by Zeman jako prezident mohl zabránit tomu, aby se v budoucnu nedělo to, co ve vládě právě Peake způsobila, odpověděl: "Prezident není všemocný, má ale podle ústavy právo jmenovat premiéra a poradit se s ním i o sestavě ministrů, které tento premiér chce vzít do své vlády." Zeman v jedné ze svých reakcí také uvedl, ze je pro zrušení Senátu. "Pokud se toto zrušení nepodaří, jsem alespoň pro to, aby se Senát přeměnil v regionální reprezentaci, podobně jako je tomu u Spolkové rady v Německu."

Vyčítány jsou Zemanovi vztahy s Miroslavem Šloufem. "Vidíme se poměrně zřídka," uvedl Zeman. A došlo i na oblíbené Benešovy dekrety. "Odsun byl dán čl. 13 Postupimské dohody a prezident Beneš tuto dohodu pouze naplnil," zareagoval Zeman na otázku, zda by na místě prezidenta Beneše postupoval stejně, zkrátka zda odsun Němců po válce považuje za spravedlivé řešení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …