Jan Fischer odmítl knížete. A před voliči ho vyplísnil za všechny chyby

21.01.2013 16:57

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer se podrobně vyjádřil k druhému kolu volby. Úřednický expremiér naznačil, že se rozhodl pro Miloše Zemana. Schwarzenberga naopak ostře zkritizoval. Přímé doporučení svým voličům však nedal.

Jan Fischer odmítl knížete. A před voliči ho vyplísnil za všechny chyby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Kandidát, který v prvním kole skončil na třetím místě se ziskem 16,4 procenta, knížete už minulý týden kritizoval především za sporné a velkou částí veřejnosti odmítané kroky Nečasovy vlády. „Karel Schwarzenberg nekandiduje jako nezávislá osobnost, ale jako předseda TOP 09. Podílel se na řadě chybných rozhodnutí Nečasovy i Topolánkovy vlády, na zvýšení daní nebo reálném snížení důchodů,“ zmínil tehdy Jan Fischer.

Kníže je spoluzodpovědný za Kalouska i amnestii

„Nese spoluodpovědnost za činnost ministra Kalouska i za tolik kontroverzní amnestii. Vzbuzuje otázky, zda může plnit jeden z hlavních úkolů prezidenta, a to spojovat společnost,“ uvedl minulý týden na adresu šéfa TOP 09 a kandidáta na prezidenta Karla Schwarzenberga. A nyní ještě přitvrdil.

"Příznivci Karla Schwarzenberga se zaštiťují jménem Václava Havla. Musím však říci, že s tímto přivlastňováním si památky vůdce sametové revoluce v kampani hluboce nesouhlasím. A hlavně odsuzuji hrubý faul, jímž byl tlak na nezávislé kandidáty, aby odstoupili ve prospěch Karla Schwarzenberga. Vážně pochybuji, že by náš první polistopadový prezident schválil tento atak vládního kandidáta na kandidáty občanské společnosti," uvádí Fischer v aktuálním prohlášení.

Rovněž prý nemůže podpořit ministra zahraničí, který de facto srovnal prezidenta Beneše s válečnými zločinci souzenými mezinárodním tribunálem v Haagu. "Takový výrok z úst prezidentského kandidáta vážně podkopává mezinárodní postavení České republiky a poškozuje její dobré jméno. Konečně mi vadí schizofrenie, kdy předseda TOP 09 na jedné straně zůstává až do konce prezidentské kampaně ve vládě, ale přitom se údajně distancuje od řady jejích zásadních rozhodnutí a odmítá nést odpovědnost za kontroverzní amnestii," jmenuje dále Schwarzenbergovy chyby.

Zemanovy názory jsou jasné a nebojí se za ně bojovat

Přestože Jan Fischer přímo neříká, že bude volit Miloše Zemana, v prohlášení ho chválí. "Miloše Zemana znám přes třicet let a v mnoha věcech s ním nesouhlasím. Na druhé straně oceňuji, že získal vysoký počet podpisů pro svou kandidaturu (sám vím, že to nebylo snadné). Jde také o kandidáta, jehož názory jsou jasné, dlouhodobě známé a který se nebojí nést za působení ve vládě svou kůži na trh," konstatuje.

"Vážím si mých voličů. Věřím, že to jsou nezávislí, svobodní a přemýšliví lidé, kteří volí dle svého názoru a ne podle toho, jak jim kdo zavelí. Nepotřebují tedy ani mé rady. Řeknu jen tolik, že sám volit půjdu, a to z pocitu odpovědnosti za budoucnost země," uzavírá ve svém pondělním prohlášení Fischer.

Možné rozložení původně Fischerových voličů naznačoval těsně po prvním kole průzkum agentury Sanep. Ten předpovídal, že se polovina Fischerových voličů přikloní k Zemanovi. Po tomto Fischerově vyjádření je možné, ze se číslo ještě zvyší.

Zemana veřejně podpořily i odbory

Zmíněný průzkum ukázal, že voliči neúspěšného Jana Fischera, který zůstal na třetím místě, rozdělují svoje hlasy oběma kandidátům takřka v poměru padesát na padesát. Každému z nich přistane podle průzkumu na kontě po sedmi procentech původně Fischerových hlasů. Pokud Fischerovy příznivci dají na názor svého původního favorita, má Miloš Zeman k Hradu ještě o mnoho blíž.

V pondělí Miloše Zemana v cestě na Hrad podpořila i Českomoravské konfederace odborových svazů ústy svého šéfa Jaroslava Zavadila. Schwarzenberg je prý nepřijatelný hlavně kvůli své účasti ve vládě. Z hlediska podpisování různých zákonů, které budou nadále procházet parlamentem, by Schwarzenberg tuto vládní linii jen dál podporoval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

18:31 Bereme moc washingtonským elitám... Donald Trump složil slib a přišla politicky nekorektní smršť u mikrofonu

V roli prezidenta pronesl Donald Trump svůj první projev. Dal jasně najevo, že odteď bude navždy pla…