Se Zemanem bych se o Čapím hnízdě nebavil, dušoval se v ČT Pavel Zeman

17.09.2017 14:41

Kam dohlédne spravedlnost? Na toto téma diskutovali v pořadu Otázky Václava Moravce ČT24 předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Tomáš Tuhý. Muži hovořili i o nezávislosti policie a justice, reformě policie v praxi, pravidlech vyšetřování trestních kauz, únicích ze spisů či roli jednotlivých institucí v justičním systému.

Se Zemanem bych se o Čapím hnízdě nebavil, dušoval se v ČT Pavel Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Úvodním tématem bylo pozvání prezidenta České republiky Miloše Zemana na Pražský hrad, které učinil šéfovi resortu vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) ve věci kauzy Čapí hnízdo šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

„S panem prezidentem republiky jsem se setkal, ale netýkalo se to kauzy Čapí hnízdo. Primárně jsme řešili bezpečnost v České republice. Ano, zmínil určitý pohled ohledně policejní provokace. Vymezil jsem se vůči tomu. Rozhodně o policejní provokaci nejde,“ sdělil jasně Tuhý. Podle jeho slov pak zcela jistě nemá ministr vnitra Milan Chovanec žádné informace, vhled do celé kauzy. „Nikdy jsem nebyl požádán, abych mu takovéto informace předával,“ sdělil. 

„Pozván na Hrad nejsem, nebyl jsem a předpokládám, že ani nebudu. V případě, že bych ho obdržel, bych ho s díky odmítl. Tu kauzu vůbec nekomentuji, je to odpovědnost příslušného dozorového orgánu a příslušného státního zástupce,“ podotkl státní zástupce Zeman. Hovořit o policejní provokaci je podle něj úsměvné. Pousmál se také nad tím, jak každý se ke kauze vyjadřuje a uděluje rady. 

Zeman se pak vyjádřil i k případné výtce ohledně načasování kauzy, která je deset let stará. „Já jsem skutečně neviděl spis v dané věci, necítím se kompetentní k tomu vyjadřovat. Nevím, jestli policie či státní zastupitelství bylo příliš rychlé, nedokážu vám to říci,“ sdělil.

K pomalosti policejní práce se vyjádřil i prezident Tuhý. „Policie ČR rozhodně tento spis nešetřila nijak zdlouhavě. Naopak,“ podotkl Tuhý. „Rozhodně nebyly průtahy ze strany policie ani státního zastupitelství,“ řekl. Kauza je podle něj šetřena policejním orgánem rok a tři čtvrtě.

„Že bych řekl, že mě to úplně udivilo, to bych neřekl,“ podotkl pak k celé věci Baxa. „Ti, kdo pronášejí ty výroky, kdo, co a jak ovlivňují volby, by si měli uvědomit, že tím, jak se chovají a co přinášejí, ovlivňují volby,“ dodal. 

Baxa pak zkritizoval skutečnost, že politici nepochopili, že je třeba mít nezávislou justici. „Myslím si, že Česká republika jednak svou tradicí, historií má naštěstí určité pojistky, zábrany. Ne že by se v něčích hlavách neodehrávaly nějaké choutky. Ale věřím tomu, že se to nestane,“ zmínil pak Baxa, že se domnívá, že situace by neměla být stejná jako v Maďarsku či Polsku. 

Nezávislá justice je pak podle Zemana především výhodou pro občana. Tuhý pak podotkl, že je rád, že Česko má nezávislou policii. 

Řeč pak byla mimo jiné o únicích ze spisů. „Nejsem schopen říct, co je příčinou úniků. Musíme se podívat, o jaké spisy jde,“ poznamenal k tomu Tuhý. „My bychom měli vědět a víme, kdo do konkrétního spisu zasahuje. Ta ochrana je dostatečná. Co pak ale nelze vyloučit, když se ta písemná podoba poskytuje účastníkům řízení a poskytne se to někomu dál,“ dodal. 

Úniky vidí jako poměrně závažnou věc pak i Zeman, který však upozornil na to, že všechny informace pocházející z trestních řízení nemohou být považovány za úniky. 

Závěrem pak Tuhý řekl prioritu své oblasti, kdy je pro něj velmi důležité, aby se podařila udržet nezávislost policie. Důležité podlě něj je vyšetřovat a objasňovat trestnou činnost ve státě. „Je potřeba, aby zde nebyl politický vliv,“ podotkl.

„Nechte nás v klidu pracovat a dodržujme zákon,“ uzavřel celou diskusi Pavel Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…