Seber si Pocheho a táhni! Bomba v ČSSD. Babiš bude naštvaný z toho, co se dočte

08.10.2018 7:21

Rozhádanost strany a odraz celostátní politiky označují krajští představitelé ČSSD za hlavní důvody neúspěchu v komunálních volbách, v nichž sociální demokracie v řadě měst a obcí oslabila. Velmi kriticky se k výsledku voleb vyjádřil také exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Na slova předsedy Jana Hamáčka (ČSSD) pak zaznělo, ať si sebere Pocheho a táhne.

Seber si Pocheho a táhni! Bomba v ČSSD. Babiš bude naštvaný z toho, co se dočte
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Miroslav Poche

ČSSD v počtu získaných mandátů skončila z celostátních stran za KDU-ČSL, STAN a ODS, proti roku 2014 ztratila téměř polovinu obecních zastupitelů. V Senátu strana obhajovala 13 mandátů, do druhého kola postoupilo pět jejích zástupců, z toho dva z prvního místa.

Anketa

Může být Andrej Babiš spokojen s výsledkem komunálních voleb?

86%
14%
hlasovalo: 3943 lidí

„Pár slov do vlastních řad v ČSSD: Je jasné, že vstup do vlády s A. Babišem byl tragický omyl. Je čas to rychle ukončit. I když je půl hodiny po dvanácté...“ poznamenal velmi kriticky exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, jenž se dostal za svého působení do sporů s dnešním premiérem Andrejem Babišem, tehdy ministrem financí. Ten mu vyčítal mimo jiné nákup drahého nože Cyberknife pro ostravskou fakultní nemocnici. Němeček byl nakonec ze své funkce odvolán.

„Jiří Čejka a Jiří Janda jsou na jižní Moravě symboly toho, kam až to došlo v ČSSD. Partikulární zájmy partiček v některých organizacích zařízly lidi, kterých se jako úspěšných tyto partičky bály. Nemazaly se s tím a jely podle hesla ‚kdo nejde s námi, jde proti nám‘. A když to neudělaly před volbami, neměly v minulosti problém se vymezovat proti vlastním lídrům otevřeně i skrytě ve volební kampani, sám jsem to zažil jako kandidát na hejtmana před 2 lety. Buď skončí takové praktiky a ti, kteří je praktikují (dříve se schovávali za zády bývalého předsedy a premiéra B. Sobotky a likvidovali ‚haškovce‘ napříč republikou), nebo skončí ČSSD... ČSSD by se všem takto vyštvaným měla omluvit a nabídnout jim spolupráci či návrat zpět mezi sociální demokraty, kam srdcem určitě patří víc než někteří ‚čističi‘. V každém okrese dobře vědí, koho se to týká...“ poznamenal pak exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek k příběhu starosty brněnských Vinohrad Jiřího Čejky a místostarosty Hodonína Jiřího Jandy.

Hašek se pak také vyjádřil k zamýšlenému kroku současného místopředsedy strany Jaroslava Foldyny, který chce rezignovat na stranické funkce. „Rozumím zamýšlenému kroku Jaroslava Foldyny. Chce se tak vymanit z náruče těch, kteří dovedli socdem v Ústeckém kraji ke včerejšímu debaklu a kvůli kterým musel lavírovat v minulých měsících. Ale Jardo, ty jako bojovník a boxer chceš hodit ručník do ringu? Teď teprve začíná boj o přežití a budoucnost ČSSD... Musím dodat, že jsem s Jardou teď hovořil. Vysvětlil mi svůj uvažovaný krok a shodli jsme se v tom, že nám není jedno, jak si ČSSD přebere druhou lekci od voličů během jednoho roku,“ řekl.

Bernard: Byl to debakl

Kritikou volebního výsledku pak nešetří plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD). „No, řekněme si to narovinu. Byl to debakl a pořádný. Nemá cenu si nic nalhávat. Přitom postup léčby nebyl tak náročný. Držet se základních mantinelů: svoboda, demokracie, solidarita a prosperita. Namísto toho jsme se zejména intenzivně opalovali. Tu jsme z toho rudli, proháněli se s motorkářským gangem z divokého východu, nechávali jsme se obdivovat východními trolly na Facebooku a tancovali hradní častušku, občas někdo zhnědnul a s vervou se pustil do cikánů a jiných nepřizpůsobivých individuí, obdivoval se autoritářským vůdcům a dštil síru na tu prokletou Evropskou unii. Prostě, aby se v tom čert vyznal, natožpak chudák volič,“ sdělil.

„Program a cesta pro tuto zemi opravdu není pouze v tom, že vymyslíme ty báječné nápady, jak zase pumpneme státní rozpočet něčím zadarmo, ostatně od toho jsou tu jiní, kteří to udělají za nás, aby získali pro ně to nejdůležitější, tedy vstřícné zákony a dotace pro sebe. Žádnou politickou stranu nemohou v dnešní době představovat pouze aparátčíci a kryptokomunisté, ty doby, kdy společnost podobné extempore tolerovala, jsou nenávratně pryč. Lidé vyžadují lídry, za kterými něco je a kteří oslovují svými myšlenkami pro rozvoj této země. Žádné rychlé a jednoduché řešení pro sociální demokracii nyní neexistuje. Je před námi dlouhé období reformní a mravenčí práce,“ uzavřel svou myšlenku. 

Hamáček: Musíme být sebevědomý tým

A své napsal i Jan Hamáček, předseda strany. Ten je však ve svém hodnocení optimističtější. „ČSSD je čtvrtá mezi stranami v počtu zastupitelských mandátů. Není to katastrofa, ale ani důvod k oslavám. Ztratili jsme hlavně velká města. Má to několik důvodů: postavili jsme méně kandidátů, někdy jsme jejich výběr podřídili vnitrostranickým kompromisům, nedokázali jsme svůj program prodat a navenek působíme nesrozumitelně a rozhádaně,“ sdělil.

„Volby nám daly informaci, kde nám lidé stále věří a kde o ztracenou důvěru musíme zabojovat: především v severních Čechách, velkých městech a v Praze. Věřím, že tam, kde ČSSD ztratila, přijdeme s novými nápady, lidmi a vizemi. Musí skončit vzkazy přes Facebook a média. Musíme být sebevědomý tým s jasnou vizí, ne rozhádaná parta,“ podotkl Hamáček s tím, že jej nebaví poslouchat, že ČSSD prohrála a pořád někomu ustupuje. „Neprohráli jsme, a ve vládě jsme naopak dokázali, že dokážeme k ústupkům přimět ostatní. Odrazili jsme se ode dna a v krajských volbách 2020 se vrátíme s plnou parádou. Dokážeme to,“ zakončil.

„Možná to dokážeme. Možná. Ale bez tebe. Nepochopil jsi nic. Jdi do prdele. Čím dřív, tím líp. Seber si Pocheho a táhni,“ zareagoval na Hamáčka velmi zostra analytik Štěpán Kotrba.

„Píší mi sociální demokraté, proč se prý nevyjadřuji k výsledkům ČSSD? Vyjádřil jsem se jasně již před rokem a ve vnitrostranickém referendu. Řekl jsem, že pokud chce mít ČSSD šanci na záchranu, restart a obnovu, musí odejít po historickém volebním debaklu do opozice. Musí také tvrdě, nekompromisně a veřejně řešit své 4K: kariérismus, koryta, klientelismus a korupci. Neudělala ani jedno, ani druhé. Naopak, svým neustálým a trapným podlézáním Andreji Babišovi se v očích veřejnosti ještě více zdiskreditovala, rezignovala na svoji čest, důstojnost a základní historické hodnoty. Výsledek, celkem očekávaně a pochopitelně, se včera dostavil,“ konstatoval k současné situaci bývalý europoslanec Libor Rouček.

„Příští víkend se koná 2. kolo senátních voleb. Kandiduje v nich i 5 zástupců ČSSD. Jsou to vesměs slušní a poctiví lidé, žádní kariéristé, většinu jich osobně znám. Chtěl bych vás proto požádat, a to normálně i nevoliče ČSSD, pokud můžete a jsou ve vašem obvodu, dejte jim svůj hlas. Totální kolaps ČSSD by byl špatnou zprávou pro celou českou demokracii. A to nejen sociální...“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …