Šéf ČT Dvořák: Klausovu rozcvičku bych na obrazovku už nikdy nedával

18.11.2011 9:51

Generální ředitel České televize Petr Dvořák v rozhovoru pro Hospodářské noviny slíbil, že veřejnoprávní televize nebude z politiků dělat kašpárky. Co podle něj na obrazovku nepatří, to je rozcvička prezidenta Václava Klause před novoročním projevem. Naopak ukradené pero v Chile tam své místo má.

Šéf ČT Dvořák: Klausovu rozcvičku bych na obrazovku už nikdy nedával
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Jak má vypadat vysílání České televize? Nový generální ředitel ČT Petr Dvořák, který vede televizi od října, prozatím pro média k programovým věcem mlčel, teď se vyjádřil k některým konkrétním záležitostem v rozhovoru pro Hospodářské noviny. A co řekl? Chce prý změnit i způsob, jakým televize informuje o politice. Chce také v televizi zdravou konkurenci, která prý přinese vyšší kvalitu vysílaných pořadů.

Za dva týdny má také zveřejnit novou organizační strukturou, jež vrací zpět do hry producentská centra. Ta fungovala už za někdejšího šéfa ČT Iva Mathého. Jak bude vypadat model producentských center, to Dvořák řekne za 14 dní televizním radním.

„Na pozice šéfů producentských skupin chci vypsat otevřené tendry, aby se o ně mohli ucházet zaměstnanci ČT i někdo zvenku," vysvětlil k tomu ředitel.

HN připomínají, že radní od něj dostanou na stůl dvě koncepce budoucího vývoje ČT. „Jedna bude víc při zdi a druhá více rozvojová," zmínil k tomu sám Dvořák.

Také Události, podle toho, co řekl, dostanou nový kabát. „Rád bych dostal pod jednu střechu zpravodajství a publicistiku. Také bych chtěl, aby zpravodajství dokázalo odlišit práci práci pro ČT24, a aby Události nebyly jen další zpravodajskou relací ČT24. Podle mého názoru neplatí, že divák, kterého zprávy zajímají, si pustí ČT24 a divák, kterého nezajímají, si zprávy stejně nepustí. Události mají sloužit právě těm divákům, kteří potřebují zprávy jednou denně," zmínil k tomu Dvořák.

Večerníček na jiném kanále, kde nebude reklama?

Ještě prý ale není generální ředitel rozhodnut v tom, co se udělá s Večerníčkem. Než jeho vysílací čas oddalovat, tak to radši bude přemýšlet o tom, zda se nemá vysílat na jiném kanále. Dětský kanál je ale podle něj důležitý proto, že děti dnes nemají velký přístup k pohádkám a obecně k dětské tvorbě, která by v nich budovala nějakou příslušnost k České republice.

„Všechny kabelové nebo satelitní dětské kanály jsou většinou zaplněny levnými produkty, jako jsou japonské animované příšernosti. Na takovém kanálu ČT bych navíc nechtěl vysílat reklamu," pronesl na toto téma.

Zbavovat se lidí je to nejdražší

Podle něj i v případě redaktorů zpravodajství udělá personální audit, aby oddělil ty redaktory, kteří jsou na tom dobře odborně a lidsky a ty, co se neumí podřídit stresové disciplíně. Jinak žádné velké propouštění v televizi prý neplánuje.

„Nejsem příznivcem masivního propouštění. Zbavovat se lidí je to nejdražší, co může televize udělat. Technických a odborných profesí je málo, efektivnější je lidem ukázat možnost profesního růstu, případně je přeškolit, než je propustit, dát jim odstupné a za půl roku si uvědomit, že je potřebuji a složitě hledat na trhu," dodal k tomuto tématu Dvořák.

Neměli by vysílat, že politici nic nedělají

Nakonec se zamyslel nad tím, zda má mít ředitel ČT podporu politiků. „Myslím, že ano. Otázka je, co se myslí slovem podpora. Může mít jak negativní, tak pozitivní nádech," řekl k tomu.

Ze strany většiny politických stran prý slyšel požadavek, aby byla politika v ČT co možná nejvíc vyvážená. Co to však je?

„To znamená, že se ČT nebude snažit politiku znevažovat, nebude se tvářit, že politika není potřeba, že politici jsou pouze lidé, kteří nic nedělají nebo se hádají a nejsou důležití pro společnost. Myslím si, že jsem připraven a schopen to akceptovat, protože si myslím, že je to tak správně," konstatoval šéf televize.

U pera Klaus věděl, že je natáčen

Co se týče reportáží na politická témata, tak se mu hrubě nelíbila rok stará reportáž pořadu 168 hodin o rozcvičcce prezidenta Václava Klause před novoročním projevem.

"Zrovna tahle konkrétní věc byla ukázkou nefér jednání. Dokonce jsem si zjišťoval, jak tahle kauza vznikla. V rámci přípravy na projev prezidenta zůstala v jeho kanceláři samotná kamera, o které pan prezident nevěděl, že je zapnutá," podotkl Dvořák.

Naopak pero na státní návštěvě je trochu jiná káva. "Tam pan prezident věděl, že ho kamery natáčejí, a měl se podle toho chovat," uzavřel šéf televize.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…