Šéf České televize změnil pravidla pro prodej majetku. Dojde na Okamurovo varování?

05.03.2014 7:21

Generální ředitel České televize Petr Dvořák se rozhodl změnit způsob prodeje majetku televize. Sliboval to již po svém zvolení, nyní ale jeho plány dostávají konkrétnější podobu. Změnil totiž pravidla, podle kterých se má o prodeji majetku rozhodovat.

Šéf České televize změnil pravidla pro prodej majetku. Dojde na Okamurovo varování?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Česká televize vlastní několik nemovitostí, které u společnosti zabývající se televizním vysíláním přinejmenším překvapí. Je to zejména rozlehlý park za televizním areálem na Kavčích horách, který spíše než televizi slouží veřejnosti. ČT vlastní i pozemky pod plaveckým areálem v Podolí, konkrétně pod tobogany a pod jedním z bazénů. Areál provozuje Česká unie sportu (nástupce ČSTV), která ČT platí měsíční nájem milion korun.

Kromě toho ČT vlastní nemovitosti i v Brně a Ostravě, kde provozuje studia. Právě dvě z brněnských budov měly být příčinou změny pravidel. Podle finančního ředitele ČT Milana Cimirota byla jedna z nich v dezolátním stavu a televize neměla jinou možnost, jak se jí rychle zbavit.

Dosavadní pravidla, nastavená bývalým ředitelem Jiřím Janečkem, ukládala řediteli na majetek, kterého se chce zbavit, nejprve vyhlásit dražbu. Až poté mohl následovat prodej prostřednictvím realitní kanceláře. Dvořák ale nařízení zrušil a novým umožnil televizní majetek rovnou prodávat přes realitku. Finanční ředitel vysvětluje, že dražba stanovuje nejnižší možnou cenu, a hrozilo tedy, že se dražitelé domluví a televize bude škodná.

Lidové noviny ale upozorňují, že nařízení skrývá mnohé záludnosti. Hlavně se již nemluví o tom, že by měl být prodáván majetek nepotřebný, ale takový, který se „nevyplatí vlastnit“. Za to se může skrýt řada transakcí, například pokud vedení řekne, že dotyčný majetek bude levnější prodat a posléze si ho pronajímat.

Rušno je zejména kolem zmíněného parku, umístěného na lákavém místě s výhledem na Vyšehrad. Ten je logicky již mnoho let zájmem developerů, ačkoliv veřejnosti nejvíce vyhovuje současný stav, kdy v něm jezdí děti na bruslích a maminky s kočárky. Prodávat jej chtěl už Jiří Janeček, tehdy mu to však zatrhla televizní rada. Nyní náměstek Cimirot odmítá, že by se televize chtěla parku zbavit.

Prostor parku je v územním plánu veden jako zeleň, navíc památkově chráněná. To se však může snadno změnit v novém územním plánu, který Praha připravuje. Poslanec Úsvitu Tomio Okamura nedávno obvinil ředitele Dvořáka, že chce pozemky prodat svému někdejšímu zaměstnavateli, společnosti PPF miliardáře Petra Kellnera, která se v poslední době o výstavbu v některých pražských lokalitách velmi živě zajímá. Sama společnost však popírá, že by o pozemky ČT měla zájem. A neplánuje to prý ani do budoucna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…