Šéf NATO chce novou strategii proti Rusku. Potěší Ukrajinu, možná zmíní i Vrbětice

12.06.2021 13:26

Podle generálního tajemníka NATO je potřeba, aby státy Aliance schválily novou koncepci strategie vůči Rusku, protože ta z roku 2010 už nereflektuje současnou realitu. Podle něho by na pondělním summitu zemí NATO měli jejich lídři podpořit územní svrchovanost Ukrajiny. Spekuluje se, že na přetřes přijde i Česko a Vrbětice. Ale kvůli pozdějšímu summitu USA–Rusko se prý nedá čekat, že by se schválilo něco radikálního.

Šéf NATO chce novou strategii proti Rusku. Potěší Ukrajinu, možná zmíní i Vrbětice
Foto: Repro ČT24
Popisek: Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16175 lidí
Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga jsou vztahy mezi Aliancí a Ruskem na nejhorším bodě za poslední desetiletí, a společné prohlášení šéfů států by mělo vytyčit cestu k nové rovnováze mezi politikou obrany a odstrašení a dialogem s Moskvou. Uvedl to před pondělním setkáním lídrů členských zemí NATO.

Na tomto jednání by se měly probírat strategické priority NATO pro dalších deset let. K hlavním tématům debaty bude vedle posilování vazeb Spojených států a Evropy či reakce na vzestup Číny patřit právě agresivní chování Ruska k členským zemím i k mimoaliančním partnerům, jako je Ukrajina.

Dle generálního tajemníka je potřeba schválit novou strategii vůči Rusku, protože ta poslední se schvalovala v roce 2010. A od té doby došlo k podstatným změnám. Stoltenberg říká, že země na summitu by měly podpořit územní svrchovanost Ukrajiny. Dle diplomatů se ale také uvažuje, zda v závěrečném prohlášení bude i zmínka o solidaritě s Českem vzhledem k údajným útokům ruských tajných služeb ve Vrběticích. Dle Stoltenberga se Aliance chce lépe připravit na hrozby nevojenského rázu, tedy hackerské a „hybridní“ útoky.

Dle ČTK ovšem vlády zemí Aliance dávají najevo, že s Ruskem jsou ochotny jednat víc po dobrém, pokud k tomu bude Rusko ochotné. A protože summit Joea Bidena a Vladimira Putina proběhne až po summitu NATO, neočekává se, že by hlavní tahoun Aliance, kterým jsou Spojené státy, vystupoval nějak radikálně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…