Šéf NG Rösl bojuje s dluhy po Knížákovi. A není mu veselo

16.07.2012 18:54

Generální ředitel Národní galerie Vladimír Rösl dostal po svém předchůdci Milanu Knižákovi nelehký úkol. Dostat galerii z dluhů a zvýšit návštěvnost. Po roce působení ve své funkci bilancoval v pondělních Impulsech Václava Moravce.

Šéf NG Rösl bojuje s dluhy po Knížákovi. A není mu veselo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

"Jedna věc je co musíme splatit a co se nám podaří nad rámec splatkového kalendáře," řekl s tím, že má Národní galerie momentálně propad 45 milionů korun na splátky a provoz. Splátkový kalendář má galerie vypočítaný do roku 2014.

"Ale věříme, že se nám ho podaří prodloužit," dodal Rösl v Impulsech Václava Moravce. Podle něho to není pouze odkládání závazků, ale pouze reakce za současnou situaci.

"Musíme si uvědomit, v jaké pozici Národní galerie je. Propad z roku na rok je 65 milionů korun, galerie je v mínusu, dostala i menší dotace. Galerie má ještě jeden dluh v cash-flow a to je odvod z odpisů ve výši 34 milionu korun. Kdyby nám byla prominuta, tak by nám to ulehčilo situaci," řekl.

Potřebujeme konsolidaci

Galerie ale pořebuje podle Rösla změnu."NG je v situaci, kdy potřebuje konsolidaci," řek s tím, že se jim to momentálně daří. "Jak personálně, nebo prostorově. Když chcete začít s růstem, potřebujete určitou základnu," dodal.

Až potom se pode něho může vytvářet růst. Národní galerii také letos vyprší po sedmi letech smlouva s generálním partnerem, bankovním domem Unicredit Bank. Nového generálního partnera galerie stále hledá.

"Není to jisté kvůli tomu, že generální partneři mají v tuto chvíli nějaké závazky, není to jednoduché," řekl s tím, že je trápí spíš to, jaké mají generálním partnerům nabídnout projekty.

Galerii stoupla minulý rok návštěvnost, její ředitel ale vidí situaci střízlivě. "Minulý rok si neberu jako svoji zásluhu," řekl s tím, že nerealizoval nic ze svého výstavního plánu. "Byly to programy, které byly započaty v roce 2009," dodal. "Pro nás je teď důležité, že máme teď o 14 procent větší návštěvnost než minulý rok. Soustředíme se spíše na nové výstavy a nové projekty, ne na stálou expozici," dodal.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…