Šéf Pirátů poslal vzkaz Krnáčové: Když nebudou plnit náš program...

16.10.2014 21:11

Předseda Pirátů Lukáš Černohorský ve čtvrtečním Hyde Parku České televize zhodnotil úspěchy strany v komunálních volbách. Piráti dokázali například vyhrát v Mariánských Lázních a v pražském zastupitelstvu získali hned čtyři křesla, což je do určité míry pasuje do role jazýčku na vahách na magistrátu hl. města. Prozradil nejen to, jak si to Piráti představují.

Šéf Pirátů poslal vzkaz Krnáčové: Když nebudou plnit náš program...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politické plakáty v ulicích Prahy. Do termínu voleb zbývá týden

„Pirátské pražské vedení před volbami jasně deklarovalo, že půjde do opozice, protože se dalo předpokládat, že jejich zastoupení nebude tak výrazné. Bráníme tím tomu, aby se nestalo třeba to, co s Věcmi veřejnými, kdy velké strany na menší subjekt svalovaly vinu a strana na to doplatila,“ podotkl Černohorský. Pokud by případná koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice plnila ty body, které prosazují Piráti, dočkala by se jejich podpory. „Ale pokud koalice nebude plnit body, které byly uveřejněny i na sociální síti Facebook, nemáme problém hlasovat proti této koalici,“ zdůraznil. Piráti prý stojí o posty v Kontrolním výboru na Magistrátu hl. města Prahy a slibují, že výbor bude skutečně pracovat, bez Pirátů prý zatím neodváděl práci tak, jak měl.

Občan má právo na maximum informací

V obecné rovině prý platí, že Piráti v jakémkoli městě podpoří to, „co má hlavu a patu“ a odmítnou nesmysly, byť by to byl i nesmysl koaličních partnerů. Rozhodně prý nebudou nikomu přihrávat zakázky.

Jasně také řekl, že voliči mají právo obdržet z politiky maximum informací, což je důvod, proč Piráti zveřejňují vlastně všechna svá jednání, včetně sms zpráv obdržených od jiných politických lídrů. Pokud by se Piráti někdy prosadili i do celostátní politiky, postupovali by prý stejně otevřeně. A pokud by voliči nesouhlasili s nějakým krokem zastupitelů, měli by mít podle šéfa Pirátů právo na to zvrátit takové rozhodnutí.

Piráti jsou podle něj liberální hnutí, které usiluje o co nejširší práva, ale s tím také spojené povinnosti. V rámci co nejširšího pole svobod došlo i na otázku legalizace marihuany. Na komunální úrovni toho prý dosáhnout nelze, ale třeba kraje už by k této věci mohly podávat zákonné podněty.

Piráti také prosazují zkrácení pracovního týdne a zavedení tzv. zaručeného příjmu od státu, který by nahradil sociální dávky. „Neřeknu vám samozřejmě přesnou částku, protože se to musí propočítat. Piráti předpokládají, že se po získání propočtů předloží tato otázka lidem v referendu, aby se sami rozhodli,“ řekl. Peníze by se získaly už jen tím, že by byl zrušen rozsáhlý aparát, který rozhoduje o sociálních dávkách a jejich rozdělení.

Situace v Brně a Mariánských Lázních

Černohorský odpovídal také na dotaz týkající se povolební situace v Brně. On sám ji příliš nesleduje, ale před kamerami připomněl, že Hnutí Žít Brno, které Piráti podpořili, slíbilo zůstat po volbách v opozici. A pokud se ukáže, že to bude jinak, brněnští členové Pirátů budou vysvětlovat vedení strany, co se tam děje. Z úst pirátského předsedy také zaznělo, že je sice předsedou strany, ale má také své klasické zaměstnání, takže nestíhá sledovat úplně všechno.

V pořadu také velmi ocenil výsledek Pirátů v Mariánských Lázních. „Kluci už tam dlouhodobě pracují a byli schopni zaujmout dostatečné množství lidí, aby přišli k volbám a dali jim hlas. V tuto chvíli probíhá jednání se všemi stranami a hledají se průniky programů,“ prozradil. A to, zda uzavře koalici např. s ČSSD či ODS, to už bude na regionálních představitelích strany. I Piráti v Mariánský Lázních jednají otevřeně a výstupy z jednání zveřejní.

Bartoš a já

Černohorský se vyjadřoval také k tomu, že ho voliči znají mnohem méně než jeho předchůdce Ivana Bartoše. „On byl předsedou Pirátů pět let, já jím jsem asi dva měsíce,“ podotkl. Bartoš má navíc ve zvyku sdělovat řadu věcí na sociální síti Facebook, jeho nástupce touto cestou příliš nejde. Prozradil však, že má psa „ve střídavé péči“.

V závěru se vyjadřoval také k Transatlantické obchodní dohodě (TTIP) mezi USA a EU. Piráti by byli rádi, kdyby občané měli možnost nahlédnout už do návrhů, které se projednávají, a nemuseli čekat až na zveřejnění kompletní dohody. Už jen proto, že se tato dohoda týká každého z nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…