V Litoměřicích vznikla koalice pod vedením ODS, ANO je mimo

16.10.2014 13:30

V Litoměřicích dnes představili novou městskou koalici, o jejímž složení ČTK informovala již ve středu. Tvoří ji ODS se sedmi mandáty, dále ČSSD, Sport a Zdraví Litoměřice a Severočeši Litoměřice se dvěma mandáty a TOP 09 s nezávislými s jedním mandátem. Dohromady tak koalice má v sedmadvacetiletém zastupitelstvu 14 hlasů. Novinářům to sdělil dosavadní starosta Ladislav Chlupáč, lídr ODS.

V Litoměřicích vznikla koalice pod vedením ODS, ANO je mimo
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

"Vzhledem k počtu uskupení, která se dostala do zastupitelstva, a navíc prakticky remíze dvou nejsilnějších stran, byla letošní povolební vyjednávání nejsložitější ze všech, která jsem zažil," uvedl Chlupáč, jenž bude starostou Litoměřic již čtvrté volební období v řadě.

ODS bude podle koaliční dohody patřit i pozice prvního místostarosty, další obsadí ČSSD a Sport a Zdraví. V radě by měli dále zasednout dva zástupci ODS a po jednom z ČSSD, TOP 09 a Severočechů. První zasedání nového zastupitelstva by se mělo uskutečnit 4. listopadu.

Vytvořená koalice bude v zastupitelstvu mít většinu jediného hlasu. Chlupáč v tom však velký problém nevidí. "V Litoměřicích nikdy nebylo zastupitelstvo stranicky tak vyhraněné. Proto vyzvu všechny ostatní zastupitele, aby se chovali konstruktivně," řekl starosta s tím, že opozice by tradičně měla obsadit kontrolní funkce ve vedení města.

Překvapilo ho však prý, že jeho stranu neoslovil těsný vítěz voleb, hnutí ANO 2011. "Jako vítěz jsme v minulosti vždy začínali vyjednávat s druhou nejsilnější stranou. ANO se od nás bohužel zcela distancovalo, takže jsme začali vyjednávat sami," uvedl Chlupáč.

ANO je zklamané

Vedle hnutí ANO 2011 v opozičních lavicích zasednou KSČM a Strana zelených. Otazník zatím visí nad jediným zvoleným zastupitelem KDU-ČSL Jiřím Landou. "Nabídl jsem mu spolupráci, vzal si čas na rozmyšlenou," řekl Chlupáč, kterému Landa v předminulém volebním období dělal místostarostu.

Vítězné hnutí ANO 2011, které získalo stejně jako ODS sedm mandátů, se smiřuje s tím, že se mu nepodařilo oslovit dostatečný počet partnerů pro vytvoření vlastní koalice. "Potenciální partneři zřejmě usoudili, že změna ve vedení města není nutná. Zklamání to pro nás samozřejmě je, ale funkce pro nás nebyly prvotní motivací. Chtěli jsme změnit styl politiky a rozbít klientelistické vazby utvořené za posledních dvacet let," řekl ČTK volební manažer a kandidát hnutí v Litoměřicích Tomáš Sarnovský. ANO 2011 se podle něho chystá na opoziční roli, ve které se bude snažit prosazovat své záměry, tedy transparentnost a otevřenost politiky a širší zapojení veřejnosti do politického dění.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…