Šéf Senátu psal čtenářům na téma Jiří Dienstbier i trest pro Nečase

01.04.2013 9:52

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) exkluzivně odpovídá i o velikonočních svátcích čtenářům ParlamentnichListů.cz. Pro server se vyjádřil včera k tématu udání na Petra Nečase, ohledně podpisu amnestie. Další dotaz směřoval k mladým voličům ČSSD a Jiřímu Dienstbierovi.

Šéf Senátu psal čtenářům na téma Jiří Dienstbier i trest pro Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch v půlnočním rozhovoru

Předseda Senátu Milan Štěch a předseda ústavně-právního výboru Senátu Miroslav Antl požádali v březnu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby prozkoumal, zda se premiér Petr Nečas podpisem novoroční prezidentské amnestie nedopustil trestného činu. Toho se týkal dotaz čtenářky ParlamentnichListů.cz. Píše: „Konečně se něco zkouší dělat proti Nečasovi - důvod - podpis amnestie. Díky, za pokus to stojí. Strašně bych si přála, aby to vyšlo a Nečas byl potrestán - nejlepší by byla jeho demise."

Milan Štěch nyní očekává, že se státní zastupitelství bude senátní žádostí řádně zabývat. „Pokud totiž celou záležitost odloží, vznikne nebezpečný precedens. Každý starosta, primátor a hejtman by pak mohl po vzoru pana premiéra rozhodovat sám i ve věcech, které má projednávat zastupitelstvo nebo rada. Zákony a pravidla platí pro každého, premiéra nevyjímaje," upřesňuje předseda Senátu. Bude se podle něj ale v podstatě jednat i o zkoušku nezávislosti a profesionality státních zástupců.

Dienstbier a mladí voliči ČSSD

Čtenáře ParlamentníchListů.cz zajímalo i to, zda nebylo chybou nezvolení senátora Jiřího Dienstbiera do vedení ČSSD. I předseda ČSSD Sobotka hovořil o tom, že je populární osobou a oslovuje mladé i středové voliče. „Souhlasíte a nebo si naopak myslíte, že stranu rozděluje? A jak byste mladé voliče přilákal vy? Co jim jako strana nabízíte?“

Jiří Dienstbier je dle názoru Milana Štěcha schopný politik, zároveň je prý solitér. Podle předsedy Senátu nezvolení do pozice místopředsedy ČSSD není žádná tragédie ani pro něj, ani pro ČSSD. „Jsem přesvědčen, že jedna osoba ve vedení ČSSD nemůže ovlivnit postoj mladých lidí k sociální demokracii. ČSSD je ostatně ve svém programu i ve svém konání k mladým lidem mnohem vstřícnější, než například strany koalice, a to ať už je to v oblasti politiky zaměstnanosti, dostupnosti vzdělání nebo vytváření podmínek pro mladé rodiny,“ dodává Milan Štěch.

Celé odpovědi Milana Štěcha ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

16:25 Střelba, atentát. To přichází od těch „lepších“. To my, „dezoláti“, neděláme. Petrov udeřil

Hudebník, pedagog, manažer a konzultant Vadim Petrov byl hostem Alex Mynářové v pořadu Podtrženo, se…