Šéf Svobodných se zasnil: Kdybychom nevstoupili do EU...

01.05.2014 9:11

Předseda Strany svobodných občanů, ekonom a známý kritik Evropské unie Petr Mach se při příležitosti desátého výročí vstupu ČR do EU rozhodl napsat, jak by to vypadalo, kdybychom tak neučinili. Podle něj evropské regulace škodí a měli bychom si naplánovat zastavit příval směrnic a nařízení z EU a proměnit Česko na prosperující ekonomiku s nízkými daněmi. Napsal to na svůj profil na server ParlamentníListy.cz.

Šéf Svobodných se zasnil: Kdybychom nevstoupili do EU...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Hned v úvodu poukázal na ekonomickou náročnost obnovitelných zdrojů energie i na jejich vliv na krajinu. „Kdybychom v roce 2004 nevstoupili do EU, vypadala by naše země jinak. Na první pohled jinak. Na polích bychom nepěstovali řepku a solární panely. Nevztahovaly by se totiž na nás směrnice EU o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů. Nemuseli bychom tedy mít ani systém zvýhodňování solárních panelů a řepky, který nás stojí asi 50 miliard korun ročně,“ vypočítává Mach.

Na fakturách bychom podle předsedy Svobodných neměli daň z elektřiny, plynu a uhlí a DPH na plenky by se nemusela přesouvat do vyšší sazby. Mach pokračuje výčtem nevýhod našeho členství a tvrdí, že i dolní sazba DPH by bývala mohla zůstat na pěti procentech. „Náš rozpočet by totiž nepotřeboval desítky miliard korun navíc – na příspěvek do Bruselu, na spolufinancování evropských dotací a na živení obrovské byrokracie a mnoha nových úředníků, kteří se zabývají rozdělováním evropských fondů,“ kritizuje ekonom přebujelou byrokracii v EU.

Celý text Petra Macha ZDE.

„Zemědělci by mohli sami rozhodovat o tom, kolik budou mít krav, vinaři by směli rozšiřovat vinice. Nemuseli bychom zavírat cukrovary,“ poukazuje na těžkosti, které provázejí zemědělce.

Kdyby výhod bylo více než nevýhod, naše ekonomika by rychle rostla

„Vysoké daně, dotace, kvóty a zákazy naší ekonomice škodí. Volný obchod ekonomice prospívá,“ míní Mach.

Petr Mach nesouhlasí ani s tím, že nevýhody jsou vyváženy volným obchodem s Německem a dalšími státy. „Copak jsme ale neměli volný obchod s Německem už předtím? V podstatě měli,“ konstatuje.

„Kdyby výhod bylo více než nevýhod, naše ekonomika by rychle rostla. Jenže negativa začala převažovat. A naše ekonomika neroste. Už šest let ekonomicky přešlapujeme na místě a stagnují i mzdy. Podobně přestaly růst další evropské ekonomiky,“ vysvětluje svůj pohled.

Přijměme nový plán

Petr Mach upozorňuje na skutečnost, že navzdory plánu EU stát se „do roku 2010 nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomikou světa“ se nic takového nezdařilo. „Nepovedlo se a nemohlo se povést. Centrální plány, daně, dotace a zákazy ekonomickou prosperitu nezajistí. Nezajistily ji v komunistickém Československu, ani v Severní Koreji a nezajistí ji ani v Evropské unii,“ tvrdě srovnává Mach.

Na závěr, před volbami do Evropského parlamentu, vyzývá Mach své čtenáře ke změně plánu: „Plán zastavit příval směrnic a nařízení. Plán sjednat výjimku ze zavedení eura. Plán zbavit EU euronesmyslů. Plán, podle kterého bude Česká republika prosperující ekonomika s nízkými daněmi zapojená do dobrovolné spolupráce, do volného obchodu a svobodného cestování.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…