Mach (Svobodní): Kdybychom byli bývali nevstoupili do EU

05.05.2014 6:27

Lidé před deseti lety odhlasovali vstup do EU. Jak by to vypadalo, kdybychom tehdy do EU nevstoupili?

Mach (Svobodní): Kdybychom byli bývali nevstoupili do EU
Foto: Daniela Černá
Popisek: Petr Mach

Kdybychom v roce 2004 nevstoupli do EU, vypadala by naše země jinak. Na první pohled jinak. Na polích bychom nepěstovali řepku a solární panely. Nevztahovaly by se totiž na nás směrnice EU o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů. Nemuseli bychom tedy mít ani systém zvýhodňování solárních panelů a řepky, který nás stojí asi 50 miliard korun ročně.

Na fakturách bychom ani neměli daň z elektřiny, plynu a uhlí. DPH na plenky by se nemusela přesouvat do vyšší sazby.

Vlastně i dolní sazba DPH by bývala mohla zůstat na pěti procentech. Náš rozpočet by totiž nepotřeboval desítky miliard korun navíc – na příspěvek do Bruselu, na spolufinancování evropských dotací a na živení obrovské byrokracie a moha nových úředníků, kteří se zabývají rozdělováním evropských fondů.

Pomazánkové máslo by se jmenovalo pomazánkové máslo a marmeláda by se dál jmenovala marmeláda. Banány by stály polovinu dnešní ceny, protože bychom nevybírali při dovozu banánů clo a neomezovali jejich dovoz kvótami. Staré žárovky, které stávaly 4 koruny, by se směly dál prodávat.

Zemědělci by mohli sami rozhodovat o tom, kolik budou mít krav, vinaři by směli rozšiřovat vinice. Nemuseli bychom zavírat cukrovary.

Náš trh by nebyl ničen dotacemi. Farma Bolka Polívky a tisíce dalších podniků by se musely živit z tržeb od zákazníků, ne z dotací.

V součtu nám evropské regulace škodí

Vysoké daně, dotace, kvóty a zákazy naší ekonomice škodí. Volný obchod ekonomice prospívá.

Podle realistických kritiků tyto uvedené nevýhody existují, ale jsou vyváženy volným obchodem s Německem a dalšími státy.

Copak jsme ale neměli volný obchod s Německem už předtím? V podstatě měli.

Kdyby výhod bylo více než nevýhod, naše ekonomika by rychle rostla. Jenže negativa začala převažovat. A naše ekonomika neroste. Už šest let ekonomicky přešlapujeme na místě a stagnují i mzdy. Podobně přestaly růst další evropské ekonomiky.

Evropská unie přijala v roce 2000 ambiciózní plán – stát se „do roku 2010 nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomikou světa.“ Nepovedlo se a nemohlo se povést. Centrální plány, daně, dotace a zákazy ekonomickou prosperitu nezajistí. Nezajistily ji v komunistickém Československu, ani v Severní Koreji a nezajistí ji ani v Evropské unii.

Naše druhá pětiletka v EU skončila nesplněním plánu. Pojďme raději přijmout jiný plán: Plán zastavit příval směrnic a nařízení. Plán sjednat výjimku ze zavedení eura. Plán zbavit EU euronesmyslů. Plán, podle kterého bude Česká republika prosperující ekonomika s nízkými daněmi zapojená do dobrovolné spolupráce, do volného obchodu a svobodného cestování. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mach

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.