Šéf VV Bárta i detektiv protikorupční policie byli obviněni

02.11.2013 12:21

Šéf Věcí veřejných a bývalý ministr dopravy Vít Bárta byl obviněn. Uvedl to bez zdroje deník Mladá fronta Dnes (MfD). Případ souvisí s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS). Spolu s Bártou byl zadržen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek, podle deníku je stíhán také. Bárta byl ve čtvrtek odpoledne zadržen, propuštěn byl v pátek večer.

Šéf VV Bárta i detektiv protikorupční policie byli obviněni
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Vít Bárta volí

Bárta se k případu nevyjádřil, pouze sdělil, že se ničeho nezákonného nedopustil. "Vzhledem k situaci, která se vyvinula kolem mé osoby, nemohu ke své lítosti nic komentovat, ani se k podstatným záležitostem vyjadřovat, i když jsem se ničeho nezákonného nedopustil. Vzhledem k tlaku, kterému jsem musel v poslední době čelit, jsem se rozhodl v následujících dnech v klidu doplnit své síly a odpočinout si v kruhu rodiny," uvedl Bárta na webu.

Zákon o ochraně utajovaných informacích

Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, které loni v březnu zveřejnila MfD a v nichž se oba muži vzájemně oslovují "Mazánku" a "Kolibříku", ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením. Deník loni uvedl, že je v roce 2007 pořídila Bezpečnostní informační služba (BIS), z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL (dnes Mark2 Corporation Czech), kterou tehdy vlastnil Bárta.

Z odposlechů například vyplývá, že Janoušek spolurozhodoval o územním plánu Prahy, o prodejích pozemků či personální politice hlavního města. Bém se s lobbistou bavil třeba o obsazování klíčových pozic v pražské Všeobecné zdravotní pojišťovně. To, zda Janouškovy odposlechy skutečně pořídila BIS, prověřuje už rok a půl Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, a to pro podezření z ohrožení utajené informace a zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle některých médií zadržený kriminalista Petržílek pracoval před svým nástupem k protikorupční policii právě pro BIS. Utajovaný svědek pak podle MfD Generální inspekci bezpečnostních sborů, která se na vyšetřování podílí, potvrdil, že Bártovi poskytl nahrávky právě Petržílek. Státní zastupitelství i inspekce však odmítají sdělit jakékoli okolnosti kauzy s odkazem na zákon o ochraně utajovaných informací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…