Šéf italské organizace: Palach se obětoval i za svobodu Evropanů

16.01.2019 15:08

Jan Palach se obětoval nejen za svobodu českého lidu, ale za svobodu Evropanů, a proto je na něj nutné vzpomínat. ČTK to dnes na Václavském náměstí u příležitosti 50 let ode dne, kdy se upálil student Jan Palach, řekl předseda proevropské italské organizace EuropaNow! Eric Jozsef.

Šéf italské organizace: Palach se obětoval i za svobodu Evropanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místo sebeupálení Jana Palacha na Václavském náměstí

Kořeny Evropské unie vycházejí z tragických zkušeností 20. století, zejména dvou světových válek a boje proti totalitním režimům, uvedl Joszef. „Pokud jako Evropané držíme spolu, není to kvůli ekonomickým zájmům a proto, že chceme silný nový svět, i když to hraje také roli, ale jde hlavně o společné hodnoty pramenící z historických zkušeností a s nimi spojené odhodlání, že takové události už nikdy nechceme zažít,“ uvedl. Příběh Jana Palacha hraje v těchto vzpomínkách zásadní roli, jelikož byl bojovníkem za svobodu a skutečný evropský hrdina, dodal.

„Obětoval se za svobodu, nejen za svobodu českého lidu, ale za svobodu Evropanů, takže je jasné, že na něj musíme vzpomínat, musíme vzpomínat i na Jana Zajíce, Evžena Plocka a také například na to, že Václav Havel byl zatčen v roce 1989, protože chtěl uctít Palachovu památku. Musíme na to pamatovat, protože je to nedávná historie a v současné chvíli Evropská unie čelí hrozbám,“ poznamenal Jozsef.

Dále řekl, že o zničení EU usiluje ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Donald Trump a jeho někdejší hlavní stratég Steve Bannon vnímají Unii jako hrozbu. Z těchto důvodů je podle Jozsefa důležité vést dialog napříč Evropou a zahrnout do veřejné debaty i zkušenost obyvatel střední a východní Evropy, kteří mnoho let po druhé světové válce žili v nesvobodě. „Sám Havel, když se stal prezidentem, burcoval evropské občany slovy: bez snění o lepší Evropě nikdy lepší Evropu nevybudujeme,“ připomněl Jozsef.

V uplynulých týdnech rozpoutal vlnu kritiky v Itálii i v České republice plánovaný koncert italských neofašistických kapel na památku Jana Palacha. V současné chvíli je budoucnost akce, která se měla konat 19. ledna ve Veroně, nejistá, jelikož divadlo kapelám odřeklo pronájem sálu. Jozsef zdůraznil, že jeho návštěva Prahy během Palachova týdne s děním v Itálii nesouvisí. Uctít památku Palacha se prý s kolegy ze skupiny rozhodl mnohem dříve, než italská krajní pravice informovala o koncertu. Za daných okolností ale prý považuje za velmi důležité se k věci vyjádřit.

„Je důležité říkat, že Palach byl bojovníkem za svobodu, byl hrdinou svobody, nikoliv hrdinou krajní pravice, která chce svobodu zničit,“ uvedl Jozsef. Poznamenal, že krajní pravici v Itálii se podařilo památku Palacha zneužít, protože bojovníci za svobodnou a demokratickou Evropu dostatečně neupozorňovali, že Palacha považují za svého hrdinu. Další problém Jozsef vidí v tom, že se proti koncertu ostře neohradily místní italské úřady, což považuje za širší systémovou chybu. V Itálii o Palachovi ví starší generace a povědomí o něm obecně mají spíše lidé starší 30 let, řekl Jozsef a doplnil, že je nutné o této části dějin mladé lidi informovat.

Skupina EuropaNow! existuje teprve čtyři měsíce a podle jejího šéfa má zatím kolem 500 členů z různých věkových skupin. V minulosti organizovala například protest proti demonstracím stoupenců italského euroskeptického a protiimigračního vicepremiéra a ministra vnitra Mattea Salviniho. V nadcházejících dnech a týdnech hodlá Jozsef s dalšími členy organizace navštívit Polsko a Maďarsko. V Polsku chce uctít památku zavražděného starosty Gdaňsku a hovořit s feministkou Martou Lempartovou, v Budapešti se setká z opozičním novinářem Gáborem Horváthem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…