Šéf olympijského výboru Kejval: V Rusku byl organizovaný systém dopingu

09.02.2018 17:31

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, jenž se stal i členem Mezinárodní olympijského výboru. Hovořil i o dopingu, který sportem hýbe.

Šéf olympijského výboru Kejval: V Rusku byl organizovaný systém dopingu
Foto: pixabay.com
Popisek: Olympijské hry - ilustrační foto

„Moc se mi tady líbí. Jsem strašně rád, že se nám to podařilo,“ řekl k otevření Českého domu Kejval v úvodu rozhovoru. Pochválil pečení českého chleba, české pivo i kuchaře, který zde vaří. 

„Ruští sportovci měli zcela zjevně organizovaný systém dopingu. Forma organizovaného zločinu je naprosto nepřípustná věc. Ruští představitelé v řadě prohlášení se k tomuto přiznali, že ne všechno bylo úplně v pořádku. Musí se to řešit,“ poznamenal Kejval k dopingové kauze, jež otřásla sportovním světem.

„Na druhou stranu je dobře, že se to vše stalo tak, jak stalo. Že fungují demokratické principy ve sportu,“ uvedl také Kejval. Poukázal tak na zamítnutí odvolání 45 ruských sportovců sportovní arbitráží CAS. Těm Mezinárodní olympijský výbor neumožnil start na hrách v Pchjongčchangu. 

Hovořilo se také o pořádání olympijských her v budoucnu. „Mezinárodní olympijský výbor jde správnou cestou trvalé udržitelnosti her. Když jsem byl v Pekingu a díval jsem se na ten centrální park, tak jsem přemýšlel, jestli jsem ještě na zemi. A tam si uvědomujete, že neexistuje další země na světě, která je schopná toto zorganizovat,“ podotkl Kejval, jenž byl v minulosti členem organizačního výboru, který usiloval o olympijské hry v Praze. 

„Byl bych rád, abych se něčeho takového dožil, ale rozhodně to není na pořadu dne. Je to o nějaké koncepci, musí být vize. Musí být na 20, 30 let. Ty infrastrukturní stavby, které by se musely udělat, musí mít vizi,“ dodal dále Kejval.

Závěrem pak Kejval zmínil, že atmosféra je srdečná a on se cítí v Jižní Koreji velmi bezpečně. „Snažíme se být nepolitičtí,“ podotkl pak k postoji Mezinárodního olympijského výboru. „Snažíme se dávat lidi dohromady,“ řekl Kejval, jenž doufá v důstojnou reprezentaci Česka ze strany všech sportovců. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…