Šéf předsedajcí země EU si notoval s Babišem v kritice dublinského systému i kvót

23.01.2018 15:40

Pravidla pro udílení azylu v zemích Evropské unie jsou momentálně nejvíce diskutovaným tématem. Naposledy jej kritizoval bulharský premiér Bojko Borisov, ke kterému se přidal i Andrej Babiš.

Šéf předsedajcí země EU si notoval s Babišem v kritice dublinského systému i kvót
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Tzv. dublinský systém stanoví, že každý migrant či uprchlík musí požádat o azyl v první zemi Evropské unie, kam vstoupí. Nicméně toto pravidlo bylo na začátku migrační krize porušeno Německem, kde mohli migranti, v počtu stovek tisíců, ze zemí Blízkého východu a Afriky požádat o azyl, i když do EU vstoupili v jiné zemi. Zpochybnění dublinského systému později vedlo k pozměňovacím návrhům.

Na stole je tak nyní Dublin IV, který počítá se slučováním rodin stávajících azylantů a podle jeho kritiků fakticky znamená také setrvalé přerozdělování. Ostatně německá vláda se proti Dublinu IV otevřeně staví a obává se nejvíce právě toho, že by muselo v budoucnu přijímat ještě více migrantů. Pokud by například migrant vstoupil do EU přes Bulharsko, ale svoji rodinu by měl v Německu, musel by požádat o azyl právě v zemi našich sousedů.

Za uspokojivé řešení však nepokládají politici ani současná pravidla dublinského systému. Už jenom proto, že byl v posledních měsících obcházen. A to nejenom Německem. Podle bulharského premiéra Bojko Borisova dublinský systém rozděluje Evropu. „Dublinský systém nefunguje tak, jak bychom potřebovali. Pevně však věřím, že prostřednictvím dalších rozhovorů nakonec najdeme kompromis,“ uvedl premiér země, která poslední tři měsíce předsedá EU.

Borisov včera uvedl, že Evropská unie by měla věnovat větší pozornost ochraně svých vnějších hranic. „Vstupovat na území Evropské unie by mělo být nadále možné jen přes oficiální hraniční přechody. Vedle toho bychom měli budovat střediska mimo území EU, jako například v Turecku či v Libyi, kde by mohli být žadatelé o azyl ubytováni do té doby, než bude jejich žádost příslušnými úřady vyřízena,“ cituje Hlas Ameriky bulharského politika.

Hlas Ameriky cituje i českého premiéra Andreje Babiše, který při setkání s Borisovem v Sofii zopakoval, že Česká republika sdílí postoje v oblasti migrační politiky s ostatními členy Visegrádské čtyřky. „Je dostatečně známo, že se stavíme proti kvótám pro přerozdělování uprchlíků. Věříme, že za bulharského předsednictví bychom se mohli posunout blíže k řešení tohoto problému.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

11:03 Rusové přesouvají síly. Ukrajinci ví, že je zle. Zapleteno Bělorusko

Ukrajinské ozbrojené síly oslabuje a vyčerpává boj o oblasti na severovýchodě Ukrajiny, poblíž Chark…