Šéf sněmovny Hamáček odmítá záměr ANO na omezení poslanecké diskuse

02.03.2014 21:38

Proti návrhu časově omezit diskusní vystoupení řadových poslanců, což připravuje hnutí ANO, se jednoznačně staví předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Přestože podobná omezení jsou i v jiných parlamentech, zastává názor, že k tradici českého parlamentarismu patří, že diskuse není nijak omezována.

Šéf sněmovny Hamáček odmítá záměr ANO na omezení poslanecké diskuse
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, předseda poslanecké sněmovny

Klub hnutí ANO připravuje návrh, který by vystoupení řadových poslanců omezil podle jedné uvažované varianty na maximálně dvě promluvy k jednomu jednacímu bodu po 10 minutách, podle druhé varianty na dvakrát po 5 minutách.

„K parlamentní demokracii patří i právo poslanců ve sněmovně vystupovat, koneckonců sněmovna je určena k tomu, aby v ní zaznívaly názory jednotlivých poslanců. A snažit se to limitovat mi přijde jako zásadní a nešťastný zásah do svobody výkonu mandátu,“ uvedl Hamáček v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

V další části rozhovoru, kde redaktor serveru připomíná, že limit na vystoupení poslanců je zaveden například i v německém parlamentu, Hamáček přiznává, že na světě jsou možné různé modely. „Německo si z nějakého důvodu zvolilo tento model, podobný model má i americký Kongres nebo Evropský parlament. Na druhou stranu k tradicím českého parlamentarismu patří, že se nijak vystupování neomezovalo. Myslím si, že by to tak mělo zůstat,“ uvedl Hamáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…