Od příštího roku za souběh funkcí poslance a hejtmana už jen jeden plat

02.03.2014 21:05

Jen jeden plat budou od příštího roku pobírat poslanci, kteří jsou zároveň hejtmany či starosty. Informuje o tom web České televize, podle něhož příslušný návrh zřejmě předloží jak vláda, tak i sociálně demokratičtí poslanci, kteří jsou nyní zároveň hejtmany. Podle serveru má návrh naději na přijetí i proto, že je připravena podpořit ho i většina opozičních stran.

Od příštího roku za souběh funkcí poslance a hejtmana už jen jeden plat
Foto: hns
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Podle serveru tento záměr podporuje jak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak i hejtmani ČSSD, kterých se souběh obou funkcí týká. Právě oni prý chtějí do konce března předložit poslancům k projednání vlastní návrh.

Server zmiňuje jako příklad Jiřího Zimolu, který pobírá více než 87 tisíc za svou funkci jihočeského hejtmana. K tomu má ještě plat poslance a místopředsedy výboru ve výši více než 67 tisíc korun. „Jeho měsíční příjem tak dohromady činí skoro 155 tisíc. Tolik nevydělává ani premiér Bohuslav Sobotka,“ upozorňuje server.

Podle něj ale šéf opoziční ODS Petr Fiala považuje zmíněnou problematiku za vnitřní problém sociální demokracie a zastává názor, že souběh placených veřejných funkcí není třeba regulovat zákonem.

Podle serveru ale zákon, který by řešil odebrání jednoho platu nejen poslancům, kteří jsou zároveň hejtmany, ale i těm, kteří jsou „jen“ starosty, zřejmě projde. Kromě ODS jej chce totiž podpořit většina opozičních stran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…