Šéf ukrajinské diplomacie žádá tvrdší sankce pro Rusko

17.05.2014 9:59

Západ by měl uvalit tvrdší sankce na Rusko, které vede „skrytou válku" na východě Ukrajiny. Uvedl to podle dnešní zprávy agentury Reuters ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja v rozhovoru pro německý list Die Welt.

Šéf ukrajinské diplomacie žádá tvrdší sankce pro Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Spojené státy a Evropská unie již zavedly několik kol sankcí proti ruským představitelům, které spojují s ukrajinskou krizí, a proti ruským společnostem s vazbami na potrestané ruské činitele a podnikatele.

„Západ by měl nastolit přísnější sankce, které by postihly specifické hospodářské sektory jako bankovnictví a které by byly zacíleny na ruské činitele s rozhodovacími pravomocemi," prohlásil Deščycja v interview pro dnešní tištěné vydání deníku. „Rovněž je důležité vyhlásit preventivní sankce, než Rusko nadělá ještě větší škody," dodal.

Rusko se prý nezastaví v Luhansku a Doněcku

Šéf ukrajinské diplomacie řekl, že němečtí politici by si měli být vědomi, „že Rusko se nezastaví v Luhansku a Doněcku". Pokud tedy německá vláda nechce nést odpovědnost za destabilizaci regionu, měla by být vůči Moskvě tvrdší.

Německo má blízké hospodářské vztahy s Ruskem a němečtí podnikatelé zesilují tlak na kancléřku Angelu Merkelovou, aby ji odradili od zavedení nových, přísnějších ekonomických sankcí vůči Moskvě v souvislosti s Ukrajinou. Podle nich by to mohlo dlouhodobě poškodit domácí firmy i německou ekonomiku jako celek.

Deščycja konstatoval, že Putin neplánuje „otevřeně vpadnout" na Ukrajinu, protože se obává následků, jako jsou další sankce. Kreml proto posílá „teroristy, aby vyvolávali nepokoje a aby dostali východní část Ukrajiny pod jeho kontrolu".

Většina zbraní separatistů pochází z Ruska

Podle Deščycji většina zbraní, které používají „rebelové", pochází z Ruska. „Pohraničníci zadrželi pašeráky, kteří se snažili tyto zbraně dostat na Ukrajinu," sdělil. „Navíc jsme zachytili množství telefonických hovorů mezi vůdci separatistů a ruskými agenty, které dokazují, že separatisté dostávají rozkazy z Ruska," dodal.

Deščycja také vyjádřil obavy, že občané na některých místech na východě Ukrajiny nebudou mít šanci hlasovat v prezidentských volbách plánovaných na 25. května kvůli zastrašování ze strany „teroristů" a obavám z odvety.

Ukrajinský ministr zahraničí dále v rozhovoru prohlásil, že Ukrajina vyjednává s Ruskem o ceně plynu a je připravena zaplatit tržní cenu okolo 300 dolarů za 1000 metrů krychlových. Kyjev podle něj také jedná s Polskem, Slovenskem a Maďarskem o nákupu plynu a pracuje na snížení své závislosti na ruském státním plynárenském podniku Gazprom.

Ruský Gazprom už vzhledem k ukrajinskému dluhu rozhodl o tom, že bude po Kyjevu požadovat platbu předem. Rusko varovalo, že v červnu přestane Ukrajinu zásobovat plynem, pokud Kyjev nezaplatí předem do 2. června. Podle expertů zastavení dodávek na Ukrajinu může poškodit i evropské zákazníky, protože při obdobném cenovém sporu v roce 2009 Ukrajina odčerpávala plyn určený pro Evropu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…