Šéf žalobců uvažuje o zúžení mlčenlivosti finančních úřadů. Pomohlo by to prý stíhání korupce

16.03.2014 13:47

Pražská kauza okolo „karty Pražana“, známější pod názvem Opencard, spolu se spekulacemi o pozadí zadání a stavby části pražského okruhu známé jako tunel Blanka, patří mezi nejskloňovanější případy, v nichž veřejnost spatřuje přebujelost politické korupce. Ministryně spravedlnosti z hnutí ANO Helena Válková reagovala na kritiku ohledně stíhání řadových úředníků v kauze předražených pražských karet, zatímco tzv. velké ryby stíhány nebyly, tak, že vyjádřila vůli prověřit práci pražského státního zastupitelství.

Šéf žalobců uvažuje o zúžení mlčenlivosti finančních úřadů. Pomohlo by to prý stíhání korupce
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman odmítl komentovat, zda jej ministryně požádala o odvolání pražské státní zástupkyně Jany Hercegové. Naznačil však, že nebude podávat návrh na odvolání tam, kde nebude mít šanci na úspěch, ať již procesně či u ministra. Dodal však, že ministryně spravedlnosti může sama odvolat vedoucího státního zástupce z důvodů pochybení v oblasti správní. Zdůraznil, že on sám vždycky v té funkci, kterou zastává, dodržuje zákon.

Pavel Zeman rovněž odmítl, že by se státní zastupitelství zaobíralo jen „malými rybami“: „Státní zastupitelství nevede vyšetřování na základě nějakých obav či na základě toho, co si myslí veřejnost, nýbrž na základě důkazů,“ podtrhl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Zdůraznil dále, že je v zájmu všech občanů dodržovat presumpci neviny. „Nebudeme žalovat na základě něčeho, co si myslíme, či něčeho, co se říká,“ zopakoval.

V Poslanecké sněmovně narůstá počet zákonodárců nakloněných vzniku vyšetřovací komise. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana to není žádný problém, komise může vzniknout, důležité bude, jakými bude nadána kompetencemi. Komise by měla prověřit postup policie a státního zastupitelství v kauze Opencard.

Nepravomocně odsouzený bývalý magistrátní úředník Jiří Chytil tvrdí, že mu byl přislíben status utajeného svědka, později spolupracujícího obviněného, přičemž ani jedno nebylo ze strany vyšetřovatele splněno. Podle novinářských zpráv došlo k předmětné schůzce s prvotním příslibem statusu utajeného svědka v advokátní kanceláři, tedy mimo policejní služebnu, bez protokolárního zápisu, a zprostředkoval ji advokát a novinář. Podle Pavla Zemana jde o „podivný postup“. Z toho podle něj plyne poučení, že „vždy se vyplatí postupovat podle trestního řádu“.

Namísto trabanta mercedes

Bývalý ministerský předseda Petr Nečas naznačil, že loňský zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v Úřadu vlády předešel odvolání ředitele útvaru, plukovníka Roberta Šlachty. Moderátor obrátil informaci v otázku, zda akcemi okolo „velkých ryb“ neunikají pozornosti útvaru každodenní problémy, jako jsou lihové mafie či obchod s lidmi. V případě metanolové aféry mělo selhání každodenního rutinního sledování fatální následky, připomněl. „Jestli se to mohlo zjistit dříve, to já skutečně nevím,“ reagoval Pavel Zeman.

V této souvislosti se přimlouval pro zřízení centrálního registru účtů a omezení mlčenlivosti finančních úřadů. Nešlo by však o zřízení „bankovního Velkého bratra“, tázal se Václav Moravec. Guvernér ČNB Singer i bankovní asociace ústřední seznam považují za zbytečný. Podle zástupce Zemana nejde o zbytečné sledování občanů, neboť nyní policie beztak musí dostat informaci od bank, požádá-li o ni. Proč tedy zřizovat ústřední seznam, zní otázka. „Proč si místo trabanta pořizovat mercedes,“ přirovnává nejvyšší státní zástupce. Jde o pohodlí a rychlost vyšetřování.

Před třemi lety, když Pavel Zeman nastoupil na místo nejvyššího státního zástupce naší republiky, označil za svou prioritu nový zákon o státních zastupitelstvích. Návrh zákona předložil loni, po pádu Nečasovy vlády jej Rusnokův kabinst stáhl ze sněmovny. Nový návrh, vycházející z předchozího, však zřejmě nepočítá s rušením vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci. Pavel Zeman se dle svých slov s tímto zatím smiřovat nehodlá, protože návrh nezná. Podle něj návrh zákona má smysl tak, jak je postaven, vytrhávat z něj jednotlivosti nemá smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…