Šéfka ÚSTRu rozkrývá spoušť: Nehorázné odměny, zvýšené platy a dluhy

03.05.2013 11:35

Není otázkou, kolik přijde ještě výpovědí. Podstatné je, kolik na mě ještě vypadne kostlivců, prohlásila na tiskové konferenci nová ředitelka Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Foglová. Zaměstnancům ukončila práci z domova a všechny přítomné informovala o tom, že je ústav notně zadlužen. Zvažuje kvůli tomu i podání trestního oznámení na bývalé vedení.

Šéfka ÚSTRu rozkrývá spoušť: Nehorázné odměny, zvýšené platy a dluhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

„V ÚSTRu dosud vládla taková míra svobody, jaká je ve státních institucích nepochopitelná. Nedovedu si představit, že by někde jinde bylo možné, aby zaměstnanci kritizovali vedení ústavu na tiskové konferenci, kterou si svévolně svolají pracovníci v pracovní době,“ poznamenala Foglová.

Bude třeba přijmout ekonomická opatření

Ředitelka také upozornila na to, že bývalý ředitel instituce Daniel Herman podstatně zadlužil ÚSTR, např. tak, že ještě na začátku roku 2013 vyplatil odměny za rok 2013. Tyto odměny prý přesahovaly 900 tisíc korun, přičemž podstatnou část z této sumy si rozdělilo sedm osob. Stejných sedm osob, které dnes hlasitě kritizují změny v instituci. Dosud přitom není jasné, kolik podobných záležitostí Foglová ještě objeví, což by podle jejího názoru mělo být zájmem novinářů více než tvoření titulků o rozpadajícím se ústavu. Ústav totiž normálně pracuje a podílí se na přípravě celé řady akcí.

Možnost podání trestního oznámení v tuto chvíli řeší právníci a dokud situaci řádně nezanalyzují, Foglová se nechce k věci příliš vyjadřovat. Bude však třeba učinit ekonomická opatření tak, aby nebyla dotčena práva zaměstnanců. Foglová je připravena hledat rezervy v provozních nákladech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…