Šéfka protidrogové sekce vlády je nově i protidrogovou koordinátorkou

13.08.2018 22:39

Do funkce národní protidrogové koordinátorky dnes byla uvedena nová ředitelka vládního odboru protidrogové politiky Jarmila Vedralová. V tiskové zprávě to dnes oznámil Úřad vlády ČR. Dnes také jednala rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky, kterou vede premiér Andrej Babiš (ANO) a Vedralová je v radě místopředsedkyní. Rada jednala mimo jiné o zvýšení rozpočtu na protidrogovou politiku. Babiš v souvislosti s tím mluvil o možném zdanění hazardu a tabákových výrobků.

Šéfka protidrogové sekce vlády je nově i protidrogovou koordinátorkou
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Protidrogový odbor vlády vedl zhruba osm let Jindřich Vobořil, který ale ve funkci ke konci července z osobních důvodů skončil. Zastával také funkci protidrogového koordinátora. Úřad vlády oznámil 1. srpna, že odbor nově povede Vedralová, což kritizovali Piráti i Vobořil. Vedralová je podle předchozího vyjádření Vobořila stoupenkyně represí a odborně na tom není dobře. Vobořil také vyzval Babiše, aby jmenování Vedralové ještě zvážil. Dnes však byla Vedralová jmenována i do funkce koordinátorky.

Protidrogová rada vlády, jejímiž členy jsou kromě Babiše a Vedralové ještě zástupci ministerstev a odborných společností, dnes projednávala financování protidrogové politiky, drogovou scénu v Praze nebo hazard. Rozpočet na protidrogovou politiku činí letos 165 milionů korun a v příštím roce má podle Úřadu vlády stoupnout na 181 milionů. „Podle odborníků je třeba rozpočet navýšit na 246 milionů celkem, a to z důvodu dobudování základních adiktologických služeb. Dosavadní prostředky nedovolují podporu všech potřebných aktivit v oblasti prevence a léčby,“ sdělil úřad.

Babiš v závěru jednání rady zdůraznil možné zdanění hazardu, především kvůli rozvoji problémového gamblerství, nebo daně z tabákových výrobků, u kterých není spalován tabák. Vláda v červnu schválila daňový balíček, který obsahuje nově právě daň ze zahřívaných tabákových výrobků nebo změny daně z hazardních her.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…