Šel ho ukázat kmotrovi. Babiš udeřil na poslance a varoval je

03.03.2022 10:56

Sněmovna začala projednávat další z řady vydání Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Slovo dostal také sám Andrej Babiš a ten se pořádně rozjel. Řádně naložil bývalému státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, konstatoval, že došlo k pokusu ovlivnit české volby ze zahraničí a nakonec všechny kolegy poslance, současné i budoucí, varoval. Sněmovna nakonec Babiše vydala.

Šel ho ukázat kmotrovi. Babiš udeřil na poslance a varoval je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Já mám projev na 2,5 strany. Možná mě taky nebudete poslouchat,“ začal zvolna v narážce na to, že některé projevy ve Sněmovně projdou bez povšimnutí. Trval si na tom, že v jeho kauze se šíří snůška „lží, blábolů a nesmyslů“. Čapí hnízdo je podle něj pseudokauza, kterou na něj pečlivě připravily tradiční strany za to, že se odmítl zapojit do jejich kšeftů a naopak neustále tyto kšefty kritizuje.

Za další pseudokauz považuje svůj případ spolupráce StB, případně kauzu „Šuman“ z roku 2017, kterou viděl jako zpravodajskou kauzu a další pseudokauzu, kterou ho chtěli tradiční politici vyhnat z politiky. „Jelikož na mě nemohli vyhrabat vůbec nic, z doby, co jsem v politice, tak přišli s Čapím hnízdem,“ konstatoval Babiš.

Připomínal, že kauza Čapí hnízdo se řeší někdy od roku 2007, tehdy pro schválení dotace ve Středočeském kraji hlasovali i někteří politici, kteří jsou dnes koaličními poslanci. Farma stojí, je otevřena veřejnosti a odvádí do státního rozpočtu desítky milionů korun. „A  ještě vás můžu informovat, že dnes farma ubytuje 8 ukrajinských uprchlíků. A dalších 30 lůžek je připraveno. Doporučuju navštívit, pokud jste tam ještě nebyli... “ pravil Babiš.

Zdůraznil, že opakované kontroly neukázaly, že by vyplacení dotace pro Čapí hnízdo, dnes již vrácené, bylo v rozporu se zákonem.

Pak uhodil na dnes již bývalého státního zástupce Pavla Zemana, který obnovil už jednou zastavené trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. „Pak zasáhl pan nejvyšší státní zástupce (Pavel Zeman) jako loajální člen polistopadového mocenského kartelu. A pokud nevíte, kdo to je, tak to je pán, kterého tehdejší ministr spravedlnosti za ODS, teď nevím za koho je, asi za TOP 09, šel napřed ukázat plzeňskému kmotrovi,“ pokračoval Babiš ve slovní kanonádě, ve které nepřímo zmínil i dnešního europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila.

Zdůraznil, že padesátimilionová dotace byla vrácena, firma dala do veřejných rozpočtů 400 milionů a on sám dal na charitu 52 milionů korun. Kvůli tomuto všemu považuje kauzu Čapí hnízdo za vykonstruovanou pseudokauzu, o které dnes zase bude mluvit Česká televize.

Zopakoval, že kdyby nevstoupil do politiky, nikdo by o Čapím hnízdě neslyšel.

Pár větami se vrátil i k předvolební kauze Pandora Pappers, kde vyšlo najevo, že tehdejší premiér Andrej Babiš využil peněz proteklých přes daňové ráje k nákupu nemovitostí ve Francii. Podle Babiše nešlo v této věci o nic menšího, než o zahraniční pokus ovlivnit volby v Česku.

„To organizovali dokonce ze zahraničí. Ze zahraničí chtějí říkat našim občanům, kdo bude ve Sněmovně a kdo bude ve vládě. Ale finančně analytický útvar potom řekl, že to bylo v pořádku, ale před volbami nebyl čas, aby si k tomu sedli.“

Nakonec varoval poslance, aby neoslabovali poslaneckou imunitu, protože pokud dnes vydají jeho, mohou se později sami stát obětí účelového trestního stíhání. „Dnes tady nerozhodujete jen o mně, ale i o sobě samých a o budoucích poslancích,“ uvedl Babiš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

21:45 Z utečeneckých táborů rakve za covidu nevynášeli. Profesor Žaloudík rozkrývá proč

V posledních letech důvěra v lékaře u části české populace značně utrpěla. Kvůli covidu se, podle bý…