Sen o české vakcíně znovu ožívá. Arenberger mluví o lákavé nabídce, která se objevila

07.05.2021 14:32

Podle ministra zdravotnictví za hnutí ANO Petra Arenebergera stále existuje možnost, že světlo světa spatří česká vakcína. Ještě nedávno se přitom zdálo, že se nad českou vakcínou zavřela voda.

Sen o české vakcíně znovu ožívá. Arenberger mluví o lákavé nabídce, která se objevila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Petr Arenberger

„Vláda dostala za úkol se do konce června k takovému řešení vyjádřit. V případě, že bude proveditelné, tak bychom ho mohli uskutečnit,“ poznamenal ministr zdravotnictví Petr Arenberger pro deník Právo.

Pokud vláda projekt posvětí, mohla by se vakcína začít vyvíjet v řádu měsíců. Otázka je, kdy by byla taková vakcína finálně k dispozici.

Ještě v březnu 2021 se přitom zdálo, že z české vakcíny nic nebude, protože bude výhodnější spolupracovat s Izraelem.

„Došlo na jistou nabídku, která je velmi lákavá a možná dává větší rozměr mezinárodní spolupráci,“ uvedl vakcinolog Petráš v 'Ptám se já' s tím, že součástí projektu by mělo být vybudování výrobní kapacity vakcín v Česku. „Byli bychom závislí sami na sobě, mohli bychom si tu vakcínu vyrábět sami,“ vysvětloval.

Někdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný v závěru roku 2020 vývoj české vakcíny pod vedením lékařky a poslankyně za hnutí ANO Věry Adámkové zastavil, ale v březnu 2021 byl projekt znovu oživen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …