Senát by na konci února mohl schválit zákon o Havlových zásluhách

19.02.2012 15:43

Senát by měl podle očekávání zákon o zásluhách zesnulého prezidenta Václava Havla schválit. Horní komoře to už podle informací na senátním webu doporučil její ústavně-právní výbor. Zákon bude prvním bodem programu schůze Senátu, která začne 29. února. Informuje agentura ČTK.

Senát by na konci února mohl schválit zákon o Havlových zásluhách
Foto: rep
Popisek: K úmrtí Václava Havla

Deklaratorní zákon o Havlových zásluhách schválila sněmovna počátkem února na návrh vlády. Stručná norma konstatuje, že "Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii". Návrh podpořili poslanci všech stran kromě komunistů, kteří jsou v Senátu pouze dva. Souhlasného přijetí by se tak předloze mělo dostat i přes spíše kuloární výhrady některých senátorů proti takovýmto typům zákonů.

Havel byl humanista podobně jako Masaryk

Horní komora už v minulosti podobně Havlovo působení ocenila, a to po konci jeho prezidentování svým usnesením z dubna 2003, podle něhož se Václav Havel zasloužil o stát. Stejného uznání, avšak ve formě zákona přijatého prvorepublikovým parlamentem, dosáhl ještě za svého života první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Havel byl hlavně pro svůj důraz na mravní hodnoty a humanismus občas k Masarykovi přirovnáván. Havla s Masarykem v jistém smyslu pojilo i to, že byl posledním československým a zejména prvním českým prezidentem.

Uznání zásluh o stát se v roce 2004 dostalo také Masarykovu nástupci v úřadu hlavy státu Edvardu Benešovi. Tuto normu prosadila sněmovna přes nesouhlas Senátu. Jeho členové před osmi lety přiznávali Benešovi zásluhy o vznik Československa, poukazovali ale na jeho spornou roli v dobách mnichovské krize v roce 1938 a při převzetí moci komunisty o deset let později.

Prezident Václav Klaus pak tuto normu nepodepsal, ale ani nevetoval. Zdůvodnil to mimo jiné tím, že takovéto formy oceňování jsou po 60 letech sporné. Beneše nicméně v roce 2008 označil za velkého státníka, díky němuž bylo Československo dvě desetiletí suverénní zemí, ale který podlehl náporu dvou totalit 20. století.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…