Senát schválil zmrazení platů ústavních činitelů. Justice se bouří

20.01.2022 18:36

Horní komora Parlamentu dnes umožnila přijetí novely, která má pro letošní rok zmrazit platy všech ústavních činitelů na loňské úrovni. Soudcovská unie je však zásadně proti, píše server Echo24.cz.

Senát schválil zmrazení platů ústavních činitelů. Justice se bouří
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Senát pro novelu rozhodl na návrh ODS, a to navzdory doporučení svých výborů. Ty tvrdí, že novela je protiústavní vzhledem ke snížení příjmů soudců. Novelu tak zřejmě zástupci justice napadnou u Ústavního soudu, k podpisu ji dostane prezident Miloš Zeman. Ten se podpisu nebrání. 

Kdo však proti novele protestuje, je Soudcovská unie České republiky, jež hodlá podpořit i ty, kteří se proti návrhu budou bránit. Přístup kabinetu ji doslova zklamal. 

„Soudcovská unie České republiky vyjadřuje hluboké zklamání nad přístupem vlády ČR, která na jedné straně deklaruje posilování demokratického právního státu a vlády práva, a v rozporu s tím ve vztahu k nezávislé soudní moci, navíc bez potřebného předchozího dialogu s ní pokračuje v dlouholeté erozi materiálního zabezpečení soudců,“ prohlásila unie.

Pro návrh předsedy senátorů ODS a TOP 09 Zdeňka Nytry hlasovalo 45 ze 62 přítomných senátorů. 14 senátorů se zdrželo, tři byli proti. Mezi nimi je například místopřesdeda ústavně-právního výboru Michael Canov (SLK). Senát podle něj poprvé nerespektoval zásadní námitky týkající se ústavnosti novely a procesu jejího schválení. Horní komora využila totiž ústavní možnosti se novelou nezabývat, tedy dovolit její přijetí bez možnosti například upravování. 

Vláda chce novelou ušetřit státu zhruba 600 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…