Senátor ODS sepsal udání pro Ivo Ištvana

05.12.2013 12:36

Senátor za ODS Tomáš Jirsa se v textu, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, obrací na vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. S jistou ironií jej upozorňuje na možné korupční jednání stran, které nyní vyjednávají o budoucí koalici. Korupce podle této glosy provází vzdávání se mandátů poslanci ANO nebo vyjednávání o volbě předsedy sněmovny. Jirsa také upozorňuje na nekalou praxi údajně „vázaného“ hlasování, což je podle něj v rozporu s Ústavou.

Senátor ODS sepsal udání pro Ivo Ištvana
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Tomáš Jirsa se ve své glose uctivě obrací na vrchního státního zástupce s tím, že jej chce upozornit na možné korupční jednání, ke kterému prý dochází v nejvyšších patrech české politiky.

„Z veřejně dostupných zdrojů je známo, že se krátce po volbách vzdal kvůli komunistické minulosti poslaneckého mandátu člen hnutí ANO M. Bačiak. Náhradníkem za exposlance M. Bačiaka se stal J. Sobotka, který se opět vzdal mandátu, tentokrát kvůli dluhům. Z logiky věci vyplývá, že kdyby si mandát poslance ponechal, dluhy by z platu poslance (a možná i z náhrad) zcela jistě splatil. Nelze proto vyloučit, že představitelé hnutí ANO poskytli výše uvedeným neposlancům nějaké následné plnění,“ domnívá se senátor za ODS.

Celý článek senátora Jirsy ZDE.

Jirsa dále upozornil na to, že ani u jednoho poslance neexistoval žádný zákonný důvod vzdát se mandátu, protože komunistická minulost a dluhy jsou sice zavrženíhodné, ale podobných osob prý sedí v Poslanecké sněmovně více. Podle senátora mohlo být důvodem pro jejich odchod Babišovo přání, aby se poslancem stal J. Kott, který je zaměstnancem Andreje Babiše. „Evidentně tak může docházet k porušení Ústavy České republiky, kdy poslanec/zaměstnanec nemusí hlasovat podle svého svědomí, ale podle pokynů zaměstnavatele. Doporučuji proto zvážit účast představitelů vrchního státního zastupitelství na všech schůzích Poslanecké sněmovny pro kontrolu těchto hlasování,“ napsal Jirsa.

Jan Hamáček přijal místo předsedy sněmovny a uvolnil tak křeslo ministra obrany

Jednání, které by se podle senátora dalo vnímat jako korupční, je prý například domlouvání se o obsazení míst v čele sněmovny nebo na ministerstvech. „Dále Vás žádám o přešetření podezření z poskytnutí neoprávněné výhody (oba víme, že není trestné přijetí, ale nabízení), které si vzájemně domluvili poslanci B. Sobotka, A. Babiš, J. Hamáček a jejich komplicové (v hantýrce možného zločinného spolčení nazývané `vyjednávací týmy`). Korupční jednání je možné spatřovat v tom, že všichni výše jmenovaní se na zatím nezjištěném místě a čase dohodli a nabídli spolupachateli J. Hamáčkovi placené místo předsedy Poslanecké sněmovny, který toto místo následně obdržel mj. za to, že se vzdá své kandidatury na post ministra obrany,“ píše Jirsa ve své glose a slova fiktivně směřuje k vrchnímu státnímu zástupci. J. Hamáček tak podle Jirsy získal neoprávněnou finanční výhodu (4 roky x 12 měsíců x 150 tis. měsíčně) ve výši 7,2 milionu, což představuje škodu velkého rozsahu a trestní sazbu 5-12 let.

Vázané hlasování

„K vyšetření předkládám rovněž skutečnost, že tentýž předseda sněmovny J. Hamáček veřejně prohlásil, že kromě kandidátů na místopředsedy za KDU-ČSL a ANO mají poslanci ČSSD `volné` hlasování. Tato jeho věta implikuje, že kromě `volného` hlasování musí být i nějaké `nevolné` či `vázané` hlasování, což je opět v rozporu s Ústavou, neboť výkon mandátu má být dle nejlepšího vědomí a svědomí. Je proto pravděpodobné, že i další poslanci budou napojeni na tuto korupční chobotnicí a za své hlasování získají nějaké placené posty,“ napsal senátor Jirsa.

Vrchnímu zástupci pak vtipně doporučuje, aby neprodleně zahájil realizaci a zabránil dokonání výše naznačených trestných činů. „Termín realizace doporučuji příští úterý, kdy na adrese Sněmovní 1, Praha 1, dojde k dalšímu jednání výše uvedených korupčníků. Pro zjednodušení trestního řízení (po naprosto nelogickém rozhodnutí Nejvyššího soudu) podotýkám, že je zcela prokazatelné, že výše uvedené korupční jednání bylo dohadováno i mimo budovu Parlamentu, a to na adrese Zámecká 2, 270 61 Lány,“ uzavřel Jirsa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…