Senátor Růžička se rozčiloval, že ho nepodpořily „jeho“ strany na šéfa Senátu. A nastoupil na něho Topolánek

20.02.2020 21:51

Bývalý předseda vlády Mirek Topolánek nešetří kritikou na adresu senátora Jiřího Růžičky, který jej zklamal tím, že se pro něj prohra ve volbě šéfa Senátu stala nesmiřitelnou a nepochopil, že „bylo přinejmenším slušné nechat po zesnulém Jaroslavu Kuberovi dosloužit člena stejného klubu“.

Senátor Růžička se rozčiloval, že ho nepodpořily „jeho“ strany na šéfa Senátu. A nastoupil na něho Topolánek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Expremiér Topolánek na svém Twitteru reaguje na rozhovor, který poskytl Růžička serveru Echo24.cz. I když se před volbou předsedy Senátu všichni zúčastnění zaštiťovali slušností a gentlemanstvím, po oznámení výsledků zůstává Růžičkovi pachuť křivdy.

Volbu totiž vyhrál hladce Miloš Vystrčil z ODS, kterého před tajnou volbou podpořila strana KDU-ČSL i hnutí STAN. Za tyto strany spolu s TOP 09 však kandidoval do Senátu druhý ze zájemců o křeslo šéfa horní komory, Jiří Růžička. 

Podle něj se prohlášením stran dostala volba zcela jinam. „Nepochybně se to posunulo úplně někam jinam. My jsme si řekli, že budeme postupovat slušně, nebudeme pořádat volební kampaň a že nebudeme obcházet kluby nebo nijak lobbovat. V podstatě jediná vyjádření nepřišla na podporu jednoho z kandidátů, ale proti mně. Což tomu samozřejmě neprospělo,“ uvedl senátor.

„Pokud to přeženu, tak jim je do toho pramálo, protože je to klub Starostové a nezávislí, a ne klub hnutí Starostové a nezávislí. U strany KDU-ČSL mě to také netěší, protože jsem za ně vyhrál volby jak regionální, tak senátní,“ připomněl Růžička s tím, že na Praze 6 dokonce vytvořili společnou kandidátku.

Takové chování považuje i za negativní vzkaz voličům. „Hlavně si myslím, že to není dobrý vzkaz pro voliče. Všechny tyto strany pohybující se na samé hranici volitelnosti do Poslanecké sněmovny totiž prohlašují, že je velmi důležité, aby se spojily a společně postupovaly. Když je ale příležitost tento společný postup předvést, tak k tomu nedojde,“ zmínil, co podle něj rozhodně není pro voliče opravdu dobré.

Jeho reakci Topolánek považuje za smutnou. „Uražená reakce senátora Růžičky mne zklamala. Vždy jsem si ho vážil. Tato volba byla jen na 3/4 roku, bral jsem ji za formální a bylo přinejmenším slušné nechat po J. Kuberovi dosloužit člena stejného klubu. To, že to cítí pan senátor naopak, je smutné,“ napsal ve svém tweetu svůj názor.

 

 

Vystrčil, jenž usedl v čele Senátu, a stal se tak nástupcem zesnulého Jaroslava Kubery, získal v tajné volbě 52 hlasů, Růžička 21 hlasů. Vystrčila slíbili podpořit i lidovci a senátoři za ANO, a byl tak ve volbě favorizován.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…