Senátor Valenta: Politici se často bojí rozhodovat a mají strach cokoliv změnit

30.10.2014 9:56

V senátních volbách získalo mandát hned několik podnikatelů a mezi nimi i Ivo Valenta (BPP). Čemu přičítá svůj úspěch a zájem o podnikatele v politice? A lze podle něj stát řídit jako firmu? Ačkoliv již dostal několik nabídek na místo v senátním klubu, zatím je teprve vyhodnocuje. V rozhovoru, který poskytl naší redakci, nám také prozradil, jak konkrétně bude chtít pomoci regionu Slovácka a jakým způsobem bude chtít komunikovat s voliči. Trvalý pobyt má totiž v Monaku. Neopomněli jsme ale ani téma sportu, kterému se věnuje celý svůj život.

Senátor Valenta: Politici se často bojí rozhodovat a mají strach cokoliv změnit
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Ivo Valenta

Ve druhém kole senátních voleb jste porazil lidoveckého místostarostu Ostrožské Nové Vsi Pavla Botka. Co podle vás mělo vliv na výsledek? Připomeňme, že váš otec ve stejném obvodu ve volbách do Senátu v roce 1996 neuspěl.

Lidé ze Slovácka mne znají, dobře znají také mou práci. Vědí, že mám Slovácko velmi rád a již 15 let ho také finančně výrazně podporuji. Místní lidé se již mnohokrát mohli přesvědčit o tom, že nejsem příznivcem falešných slibů, ale naopak, že své slovo vždy držím: Kromě toho si myslím, že mému protikandidátovi uškodila negativní kampaň, kterou jeho tým vedl proti mé osobě. Lidé na Slovácku mají rádi férové jednání a tento styl do něj rozhodně nepatřil.

V letošních volbách uspěli podnikatelé, například Jiří Hlavatý (ANO) nebo František Čuba (SPO) - a ostatně i vy jste podnikatel. O čem podle vás zájem o podnikatele v politice svědčí?

Voliči vnímají, že jsou v politice často lidé, kteří svou funkci neberou jako službu lidem nebo celé zemi, ale jako zdroj svých příjmů - a to je špatně. Proto lidé důvěřují těm, o nichž vědí, že již ve svém životě něco dokázali, jsou zodpovědní, pracovití, zaměstnávají stovky lidí, dokáží se rozhodnout, když je to třeba a v neposlední řadě svou funkci nevykonávají pro peníze, jelikož to nemají zapotřebí. V zahraničí je vstup podnikatelů do politiky naprosto běžný.

Bezpochyby nejznámějším podnikatelem a současně politikem je nyní Andrej Babiš. Jak vy osobně vnímáte fenomén“ Andreje Babiše? Lze podle vás stát řídit jako firmu?

Každý podnikatel, který vstoupí do politiky, má prostor k tomu, aby dokázal, zda dokáže zúročit své znalosti, schopnosti a získané zkušenosti také v oblasti politiky, ve prospěch své země. Ať už jde o Andreje Babiše či kohokoliv jiného. Řízení státu v mnohém může připomínat řízení velké firmy – o zásadních věcech by měli rozhodovat ti nejlepší odborníci ve spolupráci s týmem poradců, kteří dokáží správně vyhodnotit pozitiva i negativa jednotlivých kroků a na základě kompletní analýzy pak vybrat tu nejvhodnější cestu, aby stát prosperoval a lidé se v něm cítili dobře. Řízení státu však nejen, že představuje obrovskou zodpovědnost, ale současně pokrývá daleko větší spektrum oblastí, kterými je potřeba se velmi důsledně zabývat.

Funkce politika má dnes spíše negativní nádech. Proč jste se vlastně rozhodl kandidovat, a je podle vás možné toto renomé vylepšit? Co proto budete chtít udělat vy osobně?

Tento negativní nádech funkce politika jsem vnímal i já, a byl to právě jeden z posledních impulsů, který mne utvrdil v tom, abych se rozhodl kandidovat na pozici senátora. Stát zbytečně ztloustl a zlenivěl, mnohdy naprosto zbytečná byrokracie komplikuje lidem život. Řada politiků prostě bere Poslaneckou sněmovnu, případně Senát, pouze jako místo, kde v klidu přečkají čas do dalších voleb. Bojí se rozhodovat, mají strach cokoliv změnit. Já jsem zvyklý pracovat naplno. A totéž budu dělat i v pozici senátora.

Kandidoval jste jako nestraník za Stranu soukromníků České republiky. Proč jste si vybral tuto stranu? A máte představu, s kým budete chtít v Senátu spolupracovat? Přeci jen kromě vás Strana soukromníků nemá v celostátní politice žádného zástupce.

Stranu soukromníků jsem si vybral z toho důvodu, že za ni před lety kandidoval také můj táta. Nicméně jsem nestraník a ani do budoucna nechci být svázán žádnými stranickými pravidly a opakovat teze, které vymyslí někdo jiný. Chci si zachovat svou nezávislost a vždy se rozhodovat tak, jak budu cítit, že je to správné, bez ohledu na stranický sekretariát. Proto se chci i v Senátu obklopovat a spolupracovat s lidmi, kteří mi budou názorově blízcí. Již jsem dostal i několik nabídek na místo v senátním klubu, kterých si samozřejmě velmi vážím. Zatím je však teprve vyhodnocuji. 

Jak jste se nechal slyšet již před volbami pro ParlamentníListy.cz, v regionu se chcete zasadit především o podporu malých regionálních a rodinných firem, podporu cestovního ruchu a tvorbu nových pracovních míst. Jaké konkrétní kroky plánujete?

Určitě volám po ročních daňových prázdninách pro začínající živnostníky, aby měli možnost pořádně „nastartovat“ své podnikání. Současně již pracuji na projektu Slovácké tržnice, kde budou moci prezentovat a prodávat své tradiční výrobky a produkty místní farmáři, zemědělci, rolníci, ale také řemeslníci, cukráři, pekaři a podobně.

Nesouhlasím také se zákazem kouření v restauracích, barech, hospodách a podobně. Sám jsem nekuřák, a když jdu s dětmi na oběd, vyberu si nekuřáckou restauraci, ale je to právě o možnosti výběru zákazníka, nikoliv diktátu. Není možné, aby stát určoval soukromým podnikatelům, kteří investovali třeba své celoživotní úspory do vybudování vysněného baru nebo hospůdky, jestli ve svém vlastním podniku dovolí hostům kouřit nebo nikoliv.

V neposlední řadě i nadále budu finančně podporovat akce typu Slovácké slavnosti vína a otevřených památek nebo projekt budování Parku Rochus (slovácké muzeum v přírodě), který bude zajisté cílem turistů, mířících do slovácké metropole, a současně místem, kde vzniknou desítky nových pracovních příležitostí.

Zejména sportovní fanoušci vás znají jako bývalého majitele fotbalového klubu Synot a zakladatele fotbalové Akademie. Budete se snažit o podporu sportu zasadit i jako senátor? Jak konkrétně?

Sportu schází dlouhodobá garance financování, prakticky neexistuje zákon, který by důsledně řešil, jak bude sport financován. Je tedy načase, aby vznikla legislativa, zajišťující dlouhodobé, nikoliv jen nahodilé financování sportu, a to jak na profesionální, tak i amatérské úrovni. Jednoduše všechny organizace musí vědět, s jakými penězi a na jaké období mohou počítat, je třeba dát sportu stabilní a dlouhodobé finanční podmínky.

Trvalý pobyt máte v Monaku. Na otázku, proč jste kandidoval v Čechách, jste odpověděl, že v dnešní době není podstatné to, kde má člověk trvalé bydliště, ale kde má své srdce, kde investuje a pomáhá. Proč zde ale nežijete? A domníváte se, že vám vzdálenost v práci nebude na překážku?

Na Slovácku trávím spoustu času, který se vždy snažím využít aktivně, v tom mi vzdálenost rozhodně není na překážku. Z Monaka jsem zde za dvě hodiny, což je čas, který v dnešní době lidé běžně tráví například dojížděním do zaměstnání. S místními lidmi jsem v kontaktu, ať jsem kdekoliv, a to prostřednictvím e-mailů, telefonu či Facebooku, často se s nimi také stýkám na nejrůznějších akcích, takže mám velmi přesný obrázek o tom, co se zde děje a co region trápí. 

Jakým způsobem, při jakých příležitostech budete komunikovat s voliči?

V těchto dnech pracuji na tom, abychom mohli co nejdříve otevřít senátorskou kancelář. Komunikace bude i nadále probíhat také prostřednictvím sociálních sítí, kam mi lidé zasílají velmi zajímavé podněty. Během kampaně, která byla velmi příjemná, jsem si zvykl i na to, že se s lidmi ze Slovácka sejdu u piva, pohárku vína nebo třeba na fotbalovém stadionu v kotli fanoušků. A jsou to velmi příjemná, spontánní setkání, kde jsou lidé velmi otevření.

A co si myslíte o tenistce Petře Kvitové, která sice v Česku žije, ale trvalý pobyt si kvůli daním přehlásila do Monaka?

Nemám přesné a korektní informace o tom, zda má Petra Kvitová trvalé bydliště v Monaku skutečně jen kvůli daňovým odvodům, proto mi nepřísluší tuto skutečnost hodnotit. V každém případě naši zemi reprezentuje skvěle, velmi jí fandím a věřím, že se spolu někdy potkáme. Co se týká mne samotného, bývám médii v tomto smyslu osočován také. Řada lidí se domnívá, že se tímto skupina SYNOT brání daňovým povinnostem v České republice. Je to nesmysl. Skupina SYNOT odvádí daně v jednotlivých zemích, kde působí – tedy české firmy v Čechách, slovenské na Slovensku a podobně. A jen pro upřesnění, například v loňském roce skupina SYNOT v ČR odvedla na daních více než 600 milionů korun. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…